Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:
  Kommentarer (0)

  Blodtryck och din hälsa - varför du måste hålla koll på dina värden

  Högt blodtryck, eller Hypertoni eller hypertension som det heter i den medicinska världen, är ett allvarligt globalt hälsoproblem. Häpnadsväckande 26% av världens befolkning har högt blodtryck, vilket motsvarar cirka 972 miljoner människor! Denna siffra beräknas öka till 29% 2025, vilket bara är några få år bort.Hjärtsjukdomar och stroke är två av de främsta dödsorsakerna över hela världen, där högt blodtryck är en av…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Vad gör man om ett barn sätter i halsen?

  Luftvägsstopp -BarnBarn vill undersöka sin omgivning och testa gränser. Det hör så att säga till deras utveckling. Barn är också snabba och påhittiga vilket kan göra att farliga situationer uppstår. Jag har redan skrivit i ett tidigare avsnitt om hjärtstopp hos barn och hur vi som livräddare ska bete oss och utföra hjärt-lungräddning (HLR). I detta avsnitt ska jag skriva om hur vi går tillväga för att rädda ett barn som satt i halsen (luftv&…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Hur man gör hjärt-lungräddning på barn

  HLR för barn Den främsta anledningen till att jag valde att fördjupa mig vidare i HLR var min dotters födelse. Första steget var följaktligen att utbilda mig till huvudinstruktör i barn HLR. Jag får nästan vid varje kurstillfälle frågor från deltagare kring HLR för barn och brukar då förklara att det finns HLR kurser inriktade på spädbarn och upp till barn i pubertet. Då kurserna skiljer sig så brukar jag dra skillnaderna lite kort för at…
  Läs mer

  Hur infraröda termometrar fungerar och vad du behöver veta

  På grund av COVID-19 pandemin så har det aldrig varit viktigare att säkert, noggrant och snabbt kunna screena människors kroppstemperatur. Feber, även av en låg grad, är ofta ett av de första symtomen på sjukdom och i flera fall betyder det att personen troligt befinner sig i ett smittsamt stadie. Icke förvånande har infraröda termometrar ökat kraftigt i popularitet, delvis på grund av användarvänligheten men också för att de är mer hygieniska…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  HLR-kurser - Så fungerar det

  Grundläggande kunskaper i hjärt- lungräddning kan rädda liv. Bara i Sverige inträffar ca 6000 hjärtstopp per år. Det som avgör om dessa personer överlever eller inte är hur snabbt livräddande åtgärder kan sättas in. I dagsläget överlever ca 11% ett hjärtstopp. Ju fler i vårt samhälle som behärskar hjärt- lungräddning, desto större chans är det att någon med just den kunskapen finns i närheten när det verklig…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Gratis HLR-kurser från HLR-rådet

  2019 räddades livet på 1532 personer som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Alla dessa personer lever idag tack vare att människor i deras omgivning utbildat sig inom HLR. I en rapport som den ideella föreningen HLR-rådet tagit fram, rapporteras också att tiden det tar för att starta HLR har minskat från 11 minuter år 2000 till bara 1 minut idag. Det innebär att allt fler personer står beredda att kasta sig in i en akut situation och hjälpa till. En mycket positiv utveck…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  HLR i covid-19 tider

  Världen har ju som bekant förändrats under 2020 och vi har behövt anpassa oss på alla plan, så även inom vår bransch. HLR rådet har utfärdat särskilda riktlinjer för att detektera och ingripa vid ett befarat hjärtstopp och jag ska här sammanfatta dessa. Vid misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19:-Titta efter livstecken samt tecken på normal andning hos personen. Vid tveksamhet, larma 112 och starta med bröstkompressioner. Misstänker du som…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  HLR instruktör av en tillfällighet

  Hej, mitt namn är Sebastian, jag är huvudinstruktör i såväl vuxen som barn HLR och även instruktör i första hjälpen. Jag kommer framöver skriva här om allt möjligt som rör hjärt- och lungräddning (HLR). Det kommer vara egna erfarenheter från kurser som jag hållit, mitt vardagsyrke och hur jag kom in på den yrkesbana jag befinner mig på idag. Jag kommer även ta upp och resonera kring olika frågor som ofta dyker upp kring HLR. Vad som &a…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Hjärtstartare: Hur de fungerar och vad du behöver veta

  Plötsligt hjärtstopp är ett globalt problem, årligen dör fler av plötsligt hjärtstopp än bilolyckor, bränder, vapen, influensa, lunginflammation, bröstcancer, prostatacancer och tarmcancer kombinerat! Vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus dör ungefär 90%, endast 10% överlever. Men när hjärtstoppet bevittnas av någon och denna person kan använda en hjärtstartare (AED) inom de första minutrarna efter hjärtstoppet, kan överl…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Hur fungerar munskydd & andningsskydd?

  Sedan coronapandemin lamslog hela världen i mars 2020 så har munskydden blivit en allt vanligare syn ute i samhället. Studier visar att munskydd skyddar mot smittdroppar och har en avgörande effekt på att dämpa smittspridning. Framförallt hjälper den som bär ett munskydd till att skydda andra från att smittas av virus. I kombination med att man dessutom håller fysiskt avstånd till andra människor, så kan munskydden göra stor skillnad. Det är dock stor skillnad…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Är det dags att testa en pulsoximeter?

  Vad är pulsoximetrar, och borde du köpa en under COVID-19?Man kan säkert säga att COVID-19 har förändrat många saker om hur vi lever våra dagliga liv, inklusive hur vi handlar och vad vi handlar. Hittills under pandemin har det varit betydande brister på toalettpapper, människor köper lager av tonfisk som ska vara i månader, termometrar flyger från hyllorna och handdesinfektion är värt sin vikt i guld. Det finns också några andra - intressanta - för…
  Läs mer
  Kommentarer (1)

  LifeVac när någon sätter i halsen

  LifeVac är en livräddande åtgärd som kan användas när någon i omgivningen har satt i halsen och inte kan andas. Det är en revolutionerande produkt som genom snabb och effektiv handling är fungerar mycket bra när luftvägarna är blockerade, speciellt när andra metoder såsom ryggdunk, Heimlichmetoden och HLR inte fungerar. Med en LifeVac på alla offentliga platser, i restauranger, på arbetsplatser, skolor och i hemmet kan många fler räddas när de h…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Borde du skaffa en hjärtstartare till hemmet?

  Hjärtstartare blir mer och mer vanliga i offentliga miljöer såsom gallerior, träningsanläggningar, skolor. kyrkor och andra platser där många människor samlas. Att dessa platser har hjärtstartare är jättebra men 70% av alla hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Borde hjärtstartare vara en del av varje hem? Borde det finnas en bredvid varje första hjälpen kit och brandsläckare i varje hem? De flesta förknippar plötsligt hjärtstopp med de &au…
  Läs mer
  Kommentarer (1)

  Hur fungerar en febertermometer?

  En febertermometer är en mätanordning för att kontrollera temperaturen hos en person, febertermometern kan vara digital eller elektronisk. Den snabbaste metoden för att mäta temperaturen hos en person är definitivt med en digital febertermometer. En digital termometer utan beröring kan mäta kärntemperaturen utan att behöva beröra personen. Vilket kan vara bra för att undvika kontakt med andra människor om du ska kontrollera febern hos någon som är sjuk. Genom att h&arin…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Andningsballonger

  En andningsballong är en ballong som används vid andningsstillestånd. Den hjälper nämligen till med att blåsa ner luft i den drabbades lungor, allt för att kroppen ska kunna syresättas. Genom att använda en andningsballong finns det inget behov av att utföra mun-mot-mun-inblåsningar. Andningsballonger används framförallt inom sjukvården. De är trygga och säkra och med hjälp av dessa är det omöjligt att sprida sjukdomar eller bakterier till den dra…
  Läs mer
  Kommentarer (0)

  Tips på vad man kan ha i ett första hjälpen kit

  Var ska man ha ett första hjälpen kit?Röda korset rekommenderar att ett välutrustat första hjälpen kit finns tillgängligt på följande platser:I hemmet och i bilenNär du inte vet om det kommer finns ett första hjälpen kit i närhetenPå arbetsplatsen Vad bör finnas i ett första hjälpen kit för hemmet?Det är viktigt att ha ett välfyllt första hjälpen kit i hemmet så att du kan hantera skador och olyckor. Genom att i ett tidigt skede…
  Läs mer

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag