Det kan vara mycket skrämmande när någon i närheten drabbas av ett luftvägsstopp, men vid snabbt agerande och rätt behandling är det möjligt att rädda livet på den drabbade. Vem som helst kan drabbas, så det är viktigt att känna till de två vanligaste tillvägagångssätten för att kunna hjälpa till.
Om någon sätter i halsen så leder det till syrebrist och situationen blir snabbt livshotande. Med buktryck och ryggdunk går det dock att rädda livet på både vuxna och barn.
Genom att fler människor båda kan och vågar agera i nödsituationer kan fler liv räddas. Vi ska därför gå igenom de två tillvägagångssätt du bör känna till och lära dig hur de används.
Symtomen kan variera stort när någon sätter i halsen. De beror nämligen på hur blockerade luftrören blir. Ju större blockeringen är, desto mer livshotande blir situationen och desto svårare blir det för personen att göra dig uppmärksam på situationen.
Om den drabbade hostar bör du uppmana hen att fortsätta hosta. Då kan föremålet förhoppningsvis hostas upp. Om det inte fungerar så måste du hjälpa till. Vid en svår blockering kan personen snart bli medvetslös.
Alla människor reagerar på olika sätt i livshotande situationer, men det viktigaste är alltid att försöka behålla lugnet. Då är det enklare att vara handlingskraftig och hjälpa den drabbade.
Om någon har satt i halsen så är det framförallt två tillvägagångssätt som kan få upp blockeringen och rädda liv, nämligen buktryck och ryggdunk. Dessa två gäller oavsett om det är mat, godis eller en leksak som har fastnat. Kom ihåg att det är bättre att våga agera än att bara se på. De två tillvägagångssätten är enkla och det är svårt att göra fel vid luftvägsstopp.
Börja med att ge ryggdunk vid stopp i luftrören. Denna metod är till för att vibrera / trycka upp det föremål som har fastnat.
Buktryck är en metod som även kallas för Heimlichmanövern. Med ett kraftfullt buktryck kan du få loss det objekt som täppt till luftstrupen.
Brösttryck (för bebisar och barn under ett år)
För bebisar och barn under ett år utför du brösttryck som alternativ till buktryck.
Om en vuxen har satt i halsen och inte kan andas eller hosta så bör du växla mellan fem ryggdunk och fem buktryck tills föremålet kommer upp. Om personen blir medvetslös så bör du larma 112 och sedan påbörja hjärt- och lungräddning.
Gör så här:
Ett barn som är över ett år behandlas på samma sätt som vuxna. Om barnet har satt i halsen och inte kan andas eller hosta så bör du växla mellan fem ryggdunk och fem buktryck tills föremålet kommer upp. Om barnet blir medvetslöst så bör du larma 112 och sedan påbörja hjärt- och lungräddning.
Gör så här:
Det är ovanligt att ett barn avlider av luftvägsstopp. Våga ta i med kraft när du utför ryggdunk och brösttryck, men var försiktigare än med en fullvuxen person.
Om en bebis under ett år har satt i halsen och inte kan andas eller hosta så bör du utföra fem ryggdunk och fem brösttryck. Du ska alltså inte använda buktryck på små bebisar. Växla mellan fem ryggdunk och fem brösttryck tills föremålet kommer upp. Om bebisen blir medvetslös så bör du larma 112 och sedan påbörja hjärt- och lungräddning.
Gör så här:
Om personen slutar andas och blir medvetslös så måste du ringa 112 och påbörja hjärt- och lungräddning. Om föremålet helt blockerar luftvägarna kommer personen nämligen inte att kunna andas på egen hand.
Om du blåser ner föremålet i den ena lungan vid HLR så kan du alltid syresätta den andra lungan med dina inblåsningar.
Alla kan drabbas av luftvägsstopp och alla kan med rätt hjälp räddas. Om en gravid kvinna sätter i halsen kan du utföra buktryck på samma sätt, men se till att placera händerna högt upp, ovanför bebisen.
Om du själv drabbas av luftvägsstopp så kan du utföra en Heimlichmanöver genom att böja dig över en stolsrygg och hårt trycka in den över navelhöjd.
Vanliga missuppfattningar vid luftvägsstopp
Det är svårt att rädda liv vid luftvägsblockeringar
Studier visar att ungefär hälften av alla som drabbas kan räddas med hjälp av ryggdunk medan ungefär hälften behöver en kombination av ryggdunk och buktryck. Vid rätt behandling är det möjligt att rädda livet på de allra flesta!
Det är farligt att ta i för hårt
Du behöver inte vara rädd för att ta i för hårt vid buktryck eller kompressioner. Om revbenen släpper från sitt fäste eller knäcks så kommer de att läka snabbt efteråt. Det viktigaste är alltid att rädda liv.
Jag bör gräva upp föremålet i halsen med handen
Du bör aldrig gräva runt efter föremålet i halsen med handen. Då riskerar du bara att trycka ner det ännu längre ner. Påbörja istället ryggdunk och buktryck vid luftvägsstopp. Ta endast ut föremål ur munnen som har lossnat och ligger lösa.
Referenser:
https://www.1177.se/Stockholm/olyckor--skador/akuta-rad---forsta-hjalpen/nar-nagon-satter-i-halsen/
https://www.rodakorset.se/forsta-hjalpen/luftvagsstopp/fragor-och-svar/