Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Första hjälpen på en bebis – så här gör man

  En liten bebis, 0-1 år, kan hamna i många akutsituationer där det krävs snabba åtgärder för att upprätthålla livsviktiga kroppsfunktioner. Ju mer påläst och förbered du är, desto mer handlingskraftig kan du vara i ett nödläge. Vi ska nu därför gå igenom hur du ska agera vid första hjälpen på en bebis. 

   

   

  Första hjälpen innebär inte bara hjärt- och lungräddning, utan det är även viktigt att känna till hur du ska agera när en bebis är medvetslös eller har satt i halsen och fått sina luftvägar blockerade. Genom att utföra livräddande åtgärder på rätt sätt kan du göra skillnad och rädda livet på både stora och små barn. Alla behandlingsmetoder i den här artikeln gäller för bebisar under ett år.

   

   

  Första hjälpen på en bebis i olika akutfall

  När en bebis i din närhet hamnar i ett nödläge är det först viktigt att bedöma hur allvarlig situationen är. Vad är det som har hänt och hur kan du agera för att hjälpa till på bästa sätt? Därefter larmar du 112 och sätter igång med behandlingen. Försök påkalla uppmärksamhet från förbipasserande människor för att få hjälp. Om du känner dig osäker så kommer larmcentralens personal att guida dig till dess att sjukvårdare anländer.

   

   

  Ett barn kan hamna i olika nödlägen där första hjälpen-insatser krävs, bland annat:

  • Hjärtstopp
  • Medvetslöshet
  • Blockerade luftvägar

   

   

  Vi ska nu gå igenom hur du ska agera i dessa kritiska lägen. Genom att vara påläst och besitta kunskap är det enklare att vara handlingskraftig i nödsituationer. 

   

   

  Så kontrollerar du bebisen vid hjärtstopp/syrebrist

  Om en bebis faller ihop är det viktigt att snabbt kontrollera hur den mår. Om bebisen är i behov av hjärt- och lungräddning så behöver den påbörjas omedelbart.

   

   

  Så här kontrollerar du om en bebis behöver HLR:

  1. Kontrollera medvetandet – Börja med att försiktigt skaka eller nypa på bebisens axlar för att se om den reagerar. Om bebisen inte reagerar är den medvetslös.
  2. Kontrollera andningen - Kontrollera därefter om bebisen andas. Öppna bebisens luftväg genom att lägga en hand på pannan / hjässan. Placera ett eller två fingrar på bebisens hakben (den hårda delen) och böj huvudet lite bakåt så att bebisens näsa pekar rakt uppåt. Placera ditt öra och kind över bebisens mun och lyssna och känn efter normal andning. Se även på bebisens bröst om det reser sig av andetagen. Avsaknad av andning eller oregelbunden andning kräver hjärt-lungräddning (HLR).

   

   

  Vid ett hjärtstopp kan inte hjärtat pumpa ut blod i kroppen och hjärnan kommer snabbt att drabbas av syrebrist. Att utföra första hjälpen på en bebis är därför en livräddande åtgärd som måste påbörjas direkt.

   

   

  Mun mot mun-andning på en bebis – steg för steg

  När du har fastställt att bebisen behöver hjärt- och lungräddning så bör du larma 112 samtidigt som du sätter igång med behandlingen. Genom att slå på telefonens högtalarfunktion kan du påbörja livräddningen under samtalets gång. Eftersom det är så pass viktigt att snabbt starta HLR på ett barn som har hjärtstopp så rekommenderar Svenska HLR rådet att ingen tid förloras och att du startar HLR och gör det i en minut innan larm till 112 om du eller någon annan inte har möjlighet att larma till en början.

   

   

   

  Så här utför du första hjälpen på en bebis med mun mot mun-andning:

  1. Ge inblåsningar – Se till att bebisen inte har något i munnen som kan blåsa ner i luftstrupen. Öppna bebisens luftväg genom att lägga en hand på pannan / hjässan och ett eller två fingrar på hakbenet. Böj huvudet bakåt så att näsan pekar rakt uppåt. Täck hela bebisens näsa och mun med din egen mun. Blås försiktigt till dess att bröstkorgen höjer sig lite. En inblåsning ska ta cirka en sekund. Försök att se att bebisens bröstkorg höjer sig samtidigt som du blåser, på så sätt vet du att luften kommer in.

   

   

  Hjärt- och lungräddning på en bebis – steg för steg

  Om bebisen inte har någon normal andning så måste du påbörja hjärt- och lungräddning. Det är aldrig farligt att ge bröstkompressioner på ett hjärta som slår, så om du är osäker är det alltid bäst att utföra HLR.

   

   

  Så här utför du första hjälpen på en bebis med inblåsningar och bröstkompressioner:

  1. Placera barnet på ett hårt underlag - Förslagsvis på golvet.
  2. Ge 15 bröstkompressioner – Bröstkompressioner på en bebis utförs med hjälp av pekfingret och långfingret. Placera fingrarna mitt på bröstkorgen på det hårda bröstbenet och utför snabbt kompressionerna, nästan två tryck per sekund. Du ska trycka ner cirka 4 centimeter av bröstkorgen vid varje kompression. Kom ihåg att även släppa upp mellan varje kompression men att du behåller kontakten hela tiden. När du släpper upp fylls hjärtat på med nytt blod som du sedan pumpar ut när du trycker ner.
  3. Ge 2 inblåsningar – Se till att bebisen inte har något i munnen. Öppna bebisens luftväg genom att lägga en hand på pannan / hjässan och ett eller två fingrar på hakbenet och böj huvudet lite bakåt så att näsan pekar rakt upp. Håll kvar. Täck hela bebisens näsa och mun med din egen mun. Blås försiktigt till dess att bröstkorgen höjer sig lite. En inblåsning ska ta cirka en sekund.
  4. Varva 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar tills sjukvårdare kommer (byt livräddare varannan minut, kvaliteten på HLR minskar snabbt även om man inte känner sig trött). Se till att bytet sker utan avbrott.

   

   

  Observera att en vuxen behöver 30 bröstkompressioner varvat med 2 inblåsningar, samt kraft från handloven. Se därför till att utföra bröstkompressionerna på rätt sätt vid första hjälpen på en bebis.

   

   

  Viktigt att känna till om inblåsningar på bebisar

  Små barn har små lungor, därför är det viktigt att inte kraftfullt blåsa in stora mängder luft. Blås därför inte in mer luft i en bebis än vad du har i munnen. 

   

   

  Du ska alltså inte dra ett djupt andetag inför inblåsningarna. Blås in luften och se hur bröstkorgen höjs. Både vuxna och barns bröstkorgar höjs relativt lite när de andas, så den ska inte expandera stort.

   

   

  Lägg en bebis i stabilt sidoläge

  Första hjälpen på en bebis kan även innebära att placera bebisen i stabilt sidoläge. Det kan du göra om bebisen andas normalt samtidigt som den är medvetslös. På så sätt hålls bebisens luftvägar fria. Du placerar bebisen i stabilt sidoläge på liknande sätt som en vuxen person.

   

   

  1. Lägg barnet på rygg på ett hårt underlag
  2. Böj höger arm i en 90 graders vinkel uppåt
  3. Håll vänster arm över barnets axel
  4. Ta tag i vänster ben, böj knät och rulla bebisen mot dig
  5. Låt vänster ben vila på höger knä och höger kind vila mot vänster hand
  6. Böj huvudet bakåt och lyft hakan uppåt så att luftvägarna hålls fria. Var säker på att bebisen fortfarande andas genom att känna med din hand under mun och näsa eller böja dig själv ner för att känna bebisens andning. Fortsätt kontrollera andning i väntan på ambulans.

   

   

  Första hjälpen på en bebis – blockerade luftvägar

  Vid blockerade luftvägar är det viktigt med första hjälpen på en bebis. Det kan till exempel ske om bebisen sätter mat eller en leksak i halsen. Om något blockerar luftvägarna får bebisen inte tillräckligt med luft. Det kan bland annat ge symtom såsom blå läppar, svagt skrik och oförmåga att hosta. 

   

   

  Du kan läsa mer om hur du ska agera vid ett blockerade luftvägar hos en bebis i vår artikel om luftvägsstopp. Även vid luftvägsstopp kan det krävas HLR om bebisen blir medvetslös.

   

   

  Referenser:

  https://www.hlr.nu/sa-har-gor-du-barn-hlr/

  https://www.1177.se/Stockholm/olyckor--skador/akuta-rad---forsta-hjalpen/hjart-lungraddning-hlr-pa-barn/

   

   

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag