En liten bebis, 0-1 år, kan hamna i många akutsituationer där det krävs snabba åtgärder för att upprätthålla livsviktiga kroppsfunktioner. Ju mer påläst och förbered du är, desto mer handlingskraftig kan du vara i ett nödläge. Vi ska nu därför gå igenom hur du ska agera vid första hjälpen på en bebis.
Första hjälpen innebär inte bara hjärt- och lungräddning, utan det är även viktigt att känna till hur du ska agera när en bebis är medvetslös eller har satt i halsen och fått sina luftvägar blockerade. Genom att utföra livräddande åtgärder på rätt sätt kan du göra skillnad och rädda livet på både stora och små barn. Alla behandlingsmetoder i den här artikeln gäller för bebisar under ett år.
När en bebis i din närhet hamnar i ett nödläge är det först viktigt att bedöma hur allvarlig situationen är. Vad är det som har hänt och hur kan du agera för att hjälpa till på bästa sätt? Därefter larmar du 112 och sätter igång med behandlingen. Försök påkalla uppmärksamhet från förbipasserande människor för att få hjälp. Om du känner dig osäker så kommer larmcentralens personal att guida dig till dess att sjukvårdare anländer.
Ett barn kan hamna i olika nödlägen där första hjälpen-insatser krävs, bland annat:
Vi ska nu gå igenom hur du ska agera i dessa kritiska lägen. Genom att vara påläst och besitta kunskap är det enklare att vara handlingskraftig i nödsituationer.
Om en bebis faller ihop är det viktigt att snabbt kontrollera hur den mår. Om bebisen är i behov av hjärt- och lungräddning så behöver den påbörjas omedelbart.
Vid ett hjärtstopp kan inte hjärtat pumpa ut blod i kroppen och hjärnan kommer snabbt att drabbas av syrebrist. Att utföra första hjälpen på en bebis är därför en livräddande åtgärd som måste påbörjas direkt.
När du har fastställt att bebisen behöver hjärt- och lungräddning så bör du larma 112 samtidigt som du sätter igång med behandlingen. Genom att slå på telefonens högtalarfunktion kan du påbörja livräddningen under samtalets gång. Eftersom det är så pass viktigt att snabbt starta HLR på ett barn som har hjärtstopp så rekommenderar Svenska HLR rådet att ingen tid förloras och att du startar HLR och gör det i en minut innan larm till 112 om du eller någon annan inte har möjlighet att larma till en början.
Om bebisen inte har någon normal andning så måste du påbörja hjärt- och lungräddning. Det är aldrig farligt att ge bröstkompressioner på ett hjärta som slår, så om du är osäker är det alltid bäst att utföra HLR.
Observera att en vuxen behöver 30 bröstkompressioner varvat med 2 inblåsningar, samt kraft från handloven. Se därför till att utföra bröstkompressionerna på rätt sätt vid första hjälpen på en bebis.
Små barn har små lungor, därför är det viktigt att inte kraftfullt blåsa in stora mängder luft. Blås därför inte in mer luft i en bebis än vad du har i munnen.
Du ska alltså inte dra ett djupt andetag inför inblåsningarna. Blås in luften och se hur bröstkorgen höjs. Både vuxna och barns bröstkorgar höjs relativt lite när de andas, så den ska inte expandera stort.
Första hjälpen på en bebis kan även innebära att placera bebisen i stabilt sidoläge. Det kan du göra om bebisen andas normalt samtidigt som den är medvetslös. På så sätt hålls bebisens luftvägar fria. Du placerar bebisen i stabilt sidoläge på liknande sätt som en vuxen person.
Vid blockerade luftvägar är det viktigt med första hjälpen på en bebis. Det kan till exempel ske om bebisen sätter mat eller en leksak i halsen. Om något blockerar luftvägarna får bebisen inte tillräckligt med luft. Det kan bland annat ge symtom såsom blå läppar, svagt skrik och oförmåga att hosta.
Du kan läsa mer om hur du ska agera vid ett blockerade luftvägar hos en bebis i vår artikel om luftvägsstopp. Även vid luftvägsstopp kan det krävas HLR om bebisen blir medvetslös.
Referenser:
https://www.hlr.nu/sa-har-gor-du-barn-hlr/