Moms visas:
  • Svenska
  • Hjärtstartare och Defibrillatorer

    Med våra tillförlitliga hjärtstartare håller ni arbetsplatsen säker. Vi erbjuder även utbildning i HLR och hjärtstartare, våra instruktörer kommer ut till er i hela Sverige. Vi är återförsäljare av ett antal olika hjärtstartare och hjälper er gärna att välja rätt modell för era ändamål. Tänk på att en hjärtstartare är väldigt säker, den kan inte ge någon strömstöt om det absolut inte behövs. Tydliga röstinstruktioner vägleder användaren. Den kan och får användas av alla, det behövs ingen utbildning. Vi rekommenderar dock en utbildning för att på bästa sätt kunna använda hjärtstartaren, då ni får träning på hur hjärtstartaren fungerar. Alla våra hjärtstartare inkluderar 3 års kostnadsfri trygghetsförsäkring som skyddar mot stöld, skada och brand. Återställning täcks vid hjärtstopp, allt detta utan självrisk! Förläng försäkringen direkt med försäkringsbolaget efter 3 år.

    Branschrådet för hjärtstartare

    Populära produkter i underkategorierna

    Hjärtstartare räddar liv

     

    Forskning visar tydligt att användande av en hjärtstartare hos allmänheten ökar överlevnaden. Ross. A Pollack mfl kommer i sin artikel "Impact of Bystander Automated External Defibrillator Use on Survival and Functional Outcomes in Shockable Observed Public Cardiac Arrests" fram till just detta. Även J. Hollenberg mfl menar att hjärtstartare hos allmänheten ökar överlevnaden vid hjärtstopp i artikeln "https://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572(15)00111-2/references".

    Om någon drabbas av hjärtstopp är det bråttom och varje minut som tickar förbi minskar överlevnadschanserna med 10 %. Därför är det viktigt att det finns en hjärtstartare till hands i alla miljöer där ett hjärtstopp riskerar att ske. Det innefattar såväl arbetsplatser som idrottsanläggningar och stora evenemang. 

    Det finns en rad olika modeller av hjärtstartare från bland annat Lifetek och Philips som lämpar sig för olika miljöer och behov. Om du söker en modell som ska tåla lite tuffare miljöer med mycket fukt och damm ska den ha en IP-klassificering på IP55. Sådana hjärtstartare är bra alternativ för exempelvis industrier, byggarbetsplatser, simhallar eller platser där hjärtstartaren behöver kunna användas utomhus i alla väder. Behöver du råd för att hitta rätt typ av första hjälpen-material för din verksamhet hjälper vår kompetenta personal mer än gärna till.

     

     

    Så fungerar en hjärtstartare

    En hjärtstartare uppgift är att skicka en strömstöt genom hjärtat för att det ska börja slå normalt igen, så att det kan pumpa runt det livsviktiga syrerike blodet till kroppens organ. När en människa drabbas av ett hjärtstopp kan ett elektriskt kaos uppstå som gör att hjärtat inte kan pumpa något blod längre. Genom att skicka en eller flera strömstötar genom hjärtmuskeln så kan det elektriska kaoset nollställas och hjärtat få en normal rytm igen. Ibland hjälper dock inte hjärtstartaren även fast man gör allting rätt.

    Så här använder du hjärtstartaren:

    1. Starta hjärtstartaren genom på / av knappen eller genom att öppna locket.
    2. Hjärtstartaren börjar ge dig röstinstruktioner. Följ dessa. Steg för steg säger den till dig vad du ska göra. Några exempel på röstinstruktioner du kan få höra är; Larma 112, sätt fast elektroderna enligt anvisningen på förpackningen.
    3. Sätt fast elektroderna mot personens bara bröst. Den ena elektroden placeras strax nedanför höger nyckelben och den andra placeras cirka 10 centimeter nedanför vänster armhåla. Om personen är blöt ska bröstet torkas torrt så att elektroderna fäster ordentligt. Det är viktigt att de får kontakt med huden.
    4. Analys påbörjas. När elektroderna sitter fast korrekt börjar hjärtstartaren att analysera hjärtrytmen, den fångar upp elektriska signaler och analyserar dessa.
    5. Shock rekommenderas. Om hjärtstartaren säger att en strömstöt / shock rekommenderas kommer den instruera att ingen rör personen och att du trycker på shock knappen.
    6. Hjärt-lungräddning. Efter shocken talar hjärtstartaren om när du kan röra personen igen. Den kommer då instruera dig i att starta HLR.
    7. Analys påbörjas. Efter två minuter på börjar hjärtstartaren åter igen att analysera hjärtrytmen och en eventuell ny shock kan behöva ges.
    8. Om personen uppvisar tydliga livstecken kan du avbryta HLR och lägga personen i stabilt sidoläge i väntan på ambulans men om inga livstecken syns fortsätter du att följa hjärtstartarens instruktioner hela tiden till hjälp kommer.

     

     

    Enkel och effektiv användning

    En av de främsta egenskaperna hos hjärtstartare, oavsett tillverkare, är att de är enkla att använda. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av att använda en hjärtstartare. Röstinstruktioner och textmeddelanden meddelar dig om du gör kompressionerna korrekt eller om du måste trycka hårdare, något som spelar en avgörande roll när du har en ytterst liten tidsmarginal. 

    Även om du inte behöver någon utbildning rekommenderar vi våra kunder att träna på att använda hjärtstararen. Att vara bekant med apparaten och hur den fungerar kommer ge dig större trygghet om du väl behöver använda den. Komplettera gärna med en standardiserad skylt som visar tillvägagångssättet och som bör vara uppsatt där du förvarar hjärtstartaren. 

     

     

    Hjärtstartare med hög driftsäkerhet

    Du ska kunna lita på att hjärtstartaren fungerar när du behöver den. Därför lägger vi stor vikt vid att tillhandahålla driftsäkra produkter. Det omfattar bland annat automatiska självtester som kontrollerar apparaternas viktiga funktioner och som larmar om något inte fungerar som det ska. De produkter som vi tillhandahåller har generellt en lång hållbarhet med batteritider upp till 5 år och garantitider upp till 8 år. 

     

     

    Hjärtstartare till barn

    Flera av våra hjärtstartare kan användas till både vuxna och barn. De kan antingen användas med en barnnyckel eller med barnelektroder. Båda metoderna reducerar energinivån till en nivå lämplig för barn mellan 1–8 år (eller med en vikt under 25 kg). Dessa modeller är därför bra val för förskolor, sport- och simhallar samt andra miljöer där barn ofta vistas.

     

     

    Tillbehör till hjärtstartare

    Hos oss hittar du också nödvändiga tillbehör till hjärtstartare, som elektroder, batterier, vägghållare, praktiska väskor och mycket annat. I vårt sortiment har vi även smarta kit för HLR som bland annat innehåller sax för att snabbt kunna klippa upp kläder, andningsskydd, handskar, kompresser samt rakhyvel – den sistnämnda är bra att ha till hands då elektroderna fäster bättre på hårfri hud. Det finns även praktiska skärverktyg som effektivt kan skära upp kläder när det kan vara svårt att komma åt med en sax eller om personen bär skyddskläder. 

     

     

    Sveriges Hjärtstartarregister

    Sveriges Hjärtstartarregisters syfte är att alla hjärtstartare i samhället ska finnas registrerade. Genom att hjärtstartaren registreras i registret blir den synlig på en karta. Det innebär att SOS alarm har möjlighet att tala om för den som larmar in om ett misstänkt hjärtstopp var närmaste hjärtstartare utifrån registret finns placerad. Även allmänheten kan använda registret för att se var hjärtstartare finns placerade. Både genom Sveriges Hjärtstartarregisters hemsida och genom olika appar som är anslutna till registret.

     

     

    Branschrådet för hjärtstartare (BFHS)

    Branschrådet för hjärtstartare består av medlemsföretag som tillsammans arbetar för en seriös marknad med hjärtstartare och leverantörer som följer de lagar och regler som är till för att hjälpa de som i slutändan använder hjärtstartarna ute i samhället; allmänheten. Välj gärna att införskaffa er hjärtstartare genom en medlem i BFHS, då stöder ni en leverantör som arbetar för att i slutändan kunden ska få en trygg och säker produkt.

     

     

    Vanliga frågor om hjärtstartare

    Vi får ofta frågor om hjärtstartare och har här sammanställt en lista över de vanligaste.

     

     

    Är hjärtstartaren förbrukad om den används?

    Nej den kan användas igen men elektroderna som man använder vid ett hjärtstopp är förbrukade efter användning och behöver bytas ut innan hjärtstartaren kan användas på nytt. Batteriet kan även ha tagit slut och behöva bytas.

     

     

    Kan man råka ge en stöt och skada patienten?

    Nej som tur är ska det inte gå att ge en stöt till någon som inte är i behov av det. Detta eftersom hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen och kommer fram till om det hjälper att ge en stöt, skulle den komma fram till att det inte hjälper med en stöt så kommer det heller inte gå att ge det även om användaren trycker på den knapp som ska leverera strömstöten, ”shock” knappen. Det som dock är viktigt är att om man väl får rekommendationen av hjärtstartaren att ge en strömstöt, är att titta upp innan och se till att du själv eller någon annan rör patienten. Skulle du eller någon annan röra patienten samtidigt som en strömstöt skickas så kan man själv få en stöt, vilket kan vara farligt. Dels för den som får stöten och dels för att den som verkligen behöver stöten inte får den! 

     

     

    Måste man gå en HLR utbildning för att använda hjärtstartaren?

    Nej det finns inget krav på att man ska ha gått en HLR utbildning för att få använda en hjärtstartare men det är något som vi rekommenderar. Alla hjärtstartare ska vara enkla att använda och vägleda användaren med tydliga röstinstruktioner men med en HLR utbildning får man se och lära sig använda hjärtstartaren genom realistiska HLR dockor och övningshjärtstartare.

     

     

    Hur länge håller en hjärtstartare?

    Hjärtstartares livslängd är tio år. Under denna tid behöver dock även förbrukningsmaterial såsom elektrod och batteri att bytas flera gånger för att hjärtstartaren ska gå att använda.

     

     

    Behöver hjärtstartare laddas?

    I stort sett alla hjärtstartare har engångsbatteri, vilket innebär att när batteriet är installerat så är den redo att användas i stand by läge ända tills batteriet tar slut. När batteriet börjar ta slut kommer hjärtstartaren börja varna för låg batteri nivå och batteriet behöver då snarast bytas. Hur varningen sker varierar från modell till modell men det kan vara i form av en ljudsignal eller genom en visuell symbol i displayen. Beroende på hur länge den har varnat för lågt batteri finns det fortfarande kapacitet kvar att leverera ett antal livräddande strömstötar. Hur många stötar varierar beroende på modell av hjärtstartare. Oavsett så ska batteriet bytas ut mot ett nytt så snart som möjligt.

     

     

    Hur länge håller batteriet?

    Hur länge batteriet håller varierar från modell av hjärtstartare och bör stå i användarmanualen. Minst två år räcker de flesta hjärtstartarnas batterier men vanligare är från 4 år och uppåt. Om hjärtstartaren startas så kommer batteriet att ta slut fortare. Används hjärtstartaren och man behöver ge en eller flera livräddande strömstötar så kan det vara bra att skaffa ett nytt batteri snarast då det kan behöva bytas inom en snar framtid om den inte redan har börjat varna för lågt batteri. 

     

     

    Hur länge håller elektroderna?

    Elektroderna håller cirka 2 år men kan precis som batterier variera mellan olika hjärtstartare. Tänk på att elektroderna torkar ut med tiden och behöver bytas innan det sista förbrukningsdatum som står på elektrodförpackningen. Skulle förpackningen brytas kommer elektroderna att torka ut fortare därav behöver de även bytas om någon har råkat bryta förpackningen samt självklart även om de behöver användas vid ett hjärtstopp. 

     

     

    Hur vet man att det kommer finnas elektrod och batteri till hjärtstartaren i framtiden?

    Det är tillverkarens skyldighet att fortsätta tillhandahålla förbrukningsmaterial såsom elektroder och batterier även i framtiden. En hjärtstartare har en livslängd om 10 år och under denna period ska detta finnas tillgängligt att komplettera med.

     

     

    Vad kostar elektroder och batterier?

    Det varierar mellan olika hjärtstartare. Tänk på att de har olika lång hållbarhet och kostnaden då kan variera ganska mycket. Det är således inte enbart priset för själva hjärtstartaren man kan vilja ta i beaktning utan även driftkostnaderna. Elektroder kan kosta mellan 500 kr ex moms och 1500 kr ex moms och batterier mellan 990 kr ex moms och 3500 kr ex moms. Som man ser kan det variera väldigt mycket.

     

     

    Vilken hjärtstartare ska jag välja?

    Numera finns det en uppsjö av olika modeller på marknaden. I grunden fungerar alla hjärtstartare på samma sätt, att de skickar en livräddande strömstöt genom patientens hjärta. Förhoppningen är att detta ska starta igång hjärtat igen. Huruvida någon modell av hjärtstartare gör detta bättre än någon annan finns det ingen som vet ännu. Alla hjärtstartare inom europa måste vara CE märkta och följa samma regler och lagar. Om man ser det på det sättet så ska den hjärtstartare med lägst pris vara likvärdig den dyraste. Men precis som med andra produkter kan märket på produkten spela in hur mycket man värderar den. Ett märke kan förknippas med en historik av kvalitet. Så i slutändan kan vi inte säga att en modell är bättre än någon annan men man kan tänka sig att en tillverkare som har funnits med länge och som fokuserar på produkter inom medicinteknik kan vara ett säkert val.

     

     

    Har hjärtstartaren röstinstruktioner på svenska?

    Ja alla hjärtstartare i Sverige ska ha röstinstruktioner som vägleder användaren samt instruktioner och manual på svenska. Som standard levereras hjärtstartaren med svenska röstinstruktioner men det finns möjlighet att välja ett annat språk som förinstallerat. Det finns även hjärtstartare där man kan växla mellan olika språk.

     

     

    Välj rätt första hjälpen-produkter

    Oavsett om du är i behov av en hjärtstartare till byggarbetsplatsen, kontoret eller till ditt hem har du ett stort utbud att välja bland i vår webbutik. På HLR-Hjälpen värdesätter vi kundens upplevelse av våra produkter. Därför är din feedback viktig och vi lyssnar på våra kunders önskemål om förbättringar. Vi hjälper dig gärna att välja rätt produkter och tillbehör för dina behov.

     

    Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

    FAQ

    Hur mycket kostar en hjärtstartare?

    Hjärtstartare kostar från cirka 9000 kr exklusive moms 25% och uppåt. Olika hjärtstartare kostar olika mycket men i grunden är den livräddande funktionen att hjärtstartaren skickar en strömstöt genom hjärtat för att få det att börja slå normalt igen. Detta gör alla hjärtstartare oavsett pris.

    Vilken hjärtstartare ska man välja?

    Philips HeartStart HS1 är världens mest sålda hjärtstartare och passar utmärkt i kontorsmiljöer och i hemmet. Ett annat alternativ är AED7000 som är den mest prisvärda modellen. Ska hjärtstartaren tåla tuffare miljöer så är Philips HeartStart FRx ett mycket bra val.

    Vem får använda en hjärtstartare?

    Alla får använda hjärtstartaren. Det krävs ingen speciell utbildning men vid ett hjärtstopp kan det underlätta att redan ha bekantat sig med hjärtstartaren och tränat på hjärt-lungräddning. En utbildning i Vuxen-HLR med hjärtstartare enligt Svenska HLR Rådets riktlinjer ger dig kunskaperna för att hantera ett hjärtstopp.

    Hur bör man placera en hjärtstartare?

    En hjärtstartare bör sitta synligt och lätt att komma åt. Det är av yttersta vikt att hjärtstartaren snabbt kan lokaliseras och användas vid ett plötsligt hjärtstopp. Använd gärna ett väggfäste eller skåp att placera den på / i och märk upp platsen med en skylt. Informera omgivningen om att det finns en hjärtstartare hos er. Man kan även registrera sin hjärtstartare i ett register som gör att andra kan se lokalisera dem vid behov: https://www.hjartstartarregistret.se/#/

    SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

    Handlar du som privatperson eller företag?

    PrivatpersonFöretag