Moms visas:
 • Svenska
 • HLR i covid-19 tider

  Världen har ju som bekant förändrats under 2020 och vi har behövt anpassa oss på alla plan, så även inom vår bransch. HLR rådet har utfärdat särskilda riktlinjer för att detektera och ingripa vid ett befarat hjärtstopp och jag ska här sammanfatta dessa.

   

  Vid misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19:

  -Titta efter livstecken samt tecken på normal andning hos personen. Vid tveksamhet, larma 112 och starta med bröstkompressioner. Misstänker du som livräddare att personen är smittad av covid-19 så meddelar du det till larmoperatören.

  -Du som livräddare utför enbart bröstkompressioner. Om en hjärtstartare finns tillgänglig ska den användas.

  -Efter utförd HLR rekommenderas livräddaren att tvätta händerna noga med tvål och vatten, eller använda handsprit med minst 60% alkohol. För allmänna frågor kan man kontakta 11313.

  -Skulle det vara så hjärtstoppet tydligt beror på svår syrebrist som ex. drunkning rekommenderas 30:2 principen. Trots att risken för smitta ökar så är ventilation av största vikt vid den typen av fall.

   

  Att utbilda i HLR i covid-19 tider

  Även för mig som instruktör har riktlinjerna ändrats. 

  När pandemin nådde Sverige på allvar så fick vi tio kurser avbokade på ett par dagar. Sedan hade vi inga kurser alls mellan maj och augusti. Under hösten började vi få in förfrågningar mer regelbundet och en gemensam nämnare för alla som hörde av sig var hur och om det gick att hålla kurser på ett smittsäkert sätt.

  Vårt svar blev att härleda till de riktlinjer vi fått från HLR rådet och i förlängningen från Folkhälsomyndigheten.

  -Som instruktör strävar jag efter att alla deltagare ska ha varsin docka och minst 1,5 meters mellanrum mellan varandra.

  -Deltagare med någon form av sjukdomssymtom eller som varit i nära kontakt med någon som har covid-19 ska ej närvara.

  -Kursdeltagarna ska vara noga med handhygien samt att nysa/hosta i armvecket.

  -Sedan april rekommenderas att man avstår från att lära ut stabilt sidoläge och luftvägsstopp.

  På mina kurser som jag hållit under hösten har jag valt att gå igenom dessa moment muntligt istället för att på bästa sätt ändå ge deltagarna en så nära ”vanlig” kurs som möjligt.

  0 kommentarer

  Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag