Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Så gör du HLR på någon som är gravid

  Om en människa i din närhet drabbas av hjärtstopp är det viktigt att du så snabbt som möjligt påbörjar hjärt- och lungräddning, även förkortat HLR. Det går bra att utföra HLR på en gravid kvinna och här har du chansen att rädda två liv!

   

   

  När en havande kvinna faller ihop med hjärtstopp utför du vanlig HLR med en viktig skillnad. Vid 20 veckors graviditet måste du först flytta på livmodern åt vänster för att öka förutsättningarna för att hjärt- och lungräddningen ska vara effektiv och framgångsrik, vilket vi förklarar längre ned i artikeln så fortsätt läsa!

   

   

  Med bröstkompressioner och inblåsningar får du igång hjärtverksamheten samtidigt som du blåser ner luft i den drabbades lungor. Då kan hjärtat pumpa runt blodet i kroppen samtidigt som kroppen och hjärnan syresätts.

   

   

  Då behöver du utföra HLR

  Det är viktigt att påbörja hjärt- och lungräddningen så fort som möjligt efter det att en människa har drabbats av hjärtstopp. Ju snabbare hjälpen kommer, desto mer ökar chansen för att den drabbade överlever. Detsamma gäller för gravida kvinnor och deras bebis i magen. 

   

   

  Om en gravid kvinna faller ihop bör du påbörja HLR vid följande situationer:

  • Personen är medvetslös och kan inte andas
  • Personen är medvetslös och har onormal andning

   

   

  Så kontrollerar du om personen är vid medvetande

  Kontrollera om personen är vid medvetande genom att skaka lätt i axlarna för att se om du får någon respons. Om en respons uteblir och personen i fråga är medvetslös så ska du kontrollera andningen. 

   

   

  Så kontrollerar du om personen andas

  Börja med att frigöra personens luftväg genom att lägga en hand på pannan. Lägg sedan den andra handens pekfinger och långfinger på hakspetsen och böj huvudet bakåt. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun. Titta om bröstkorgen reser sig samtidigt som du lyssnar och känner efter andetag. 

   

   

  Vid utebliven andning eller glesa, suckande andetag bör du påbörja HLR. Det är vanligt att onormal andning förekommer vid hjärtstopp. 

   

   

  Vid utebliven eller onormal andning ska du larma 112 och starta hjärt-lungräddning. Vid medvetslöshet men normal andning bör du lägga personen i stabilt sidoläge och larma 112.

   

   

   

   

  Så här utför du HLR på en gravid kvinna

  När en gravid kvinna drabbas av hjärtstopp är det viktigt att du larmar 112 och sedan påbörjar hjärt- och lungräddning. Om du har en mobiltelefon bör du larma 112 och sätta på högtalarfunktionen. Då kan du utföra livräddande bröstkompressioner samtidigt som du pratar med larmcentralen. 

   

   

  Att utföra HLR på en gravid kvinna och en annan vuxen skiljer sig åt. Vi ska därför gå igenom exakt hur du utför korrekt HLR steg för steg.

   

   

  Steg 1

  Lägg kvinnan på rygg på ett hårt underlag, förslagsvis på golvet. Sätt dig vid hennes vänstra sida. Larma 112 för att påkalla hjälp. Samtala med larmcentralen via högtalarfunktionen så att du samtidigt kan börja utföra kompressioner.

   

   

  Steg 2

  Böj kvinnans högra knä uppåt i en 90 graders vinkel. Placera din ena hand på kvinnans högra knä och din andra hand på kvinnans högra höft.

   

   

  Steg 3

  Vrid höften 45 grader mot dig, det vill säga åt kvinnans vänstra sida. Axlar och skulderblad ska ligga kvar i golvet.

   

   

  Steg 4

  Placera något som stöd bakom korsryggen så att det böjda benet ligger kvar. Du kan till exempel använda en kudde, en hopvikt filt eller en hopvikt jacka. Om ni är två personer kan den ena hålla kvar kvinnans böjda ben.

   

   

  Steg 5

  Påbörja HLR på den gravida kvinnan genom att växla mellan 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar. Fortsätta med detta tills andningen blir normal eller tills sjukvårdspersonal kommer.

   

   

  Vad är annorlunda mot vanlig HLR på vuxna?

  Att utföra HLR på en gravid kvinna skiljer sig mot att utföra HLR på en annan vuxen. Det beror på att den gravida kvinnan har ändrade fysiologiska förhållanden och att livmodern minskar blodåterflödet till hjärtat när kvinnan ligger ner.

   

   

  En gravid kvinna har ökad hjärtminutvolym och ökad konsumtion av syre. Du behöver därför säkerställa att den tunga livmodern inte trycker på aortan och andra stora blodkärl. Det är alltså kroppens position som skiljer sig åt, medan kompressionerna och inblåsningarna utförs på samma sätt.

   

   

  Undvik detta när du gör HLR på en gravid kvinna

  När du utför HLR på en gravid kvinna bör du aldrig låta kvinnan ligga raklång. Att böja det högra benet och därmed flytta livmodern åt vänster är en livsviktig åtgärd för att göra dina bröstkompressioner mer effektiva. Det böjda benet ger bättre förutsättningar för en lyckad livräddning då hjärtat kan pumpa runt mer blod.

   

   

  Vanliga missuppfattningar om HLR på gravida

  Det finns två vanliga missuppfattningar angående HLR på en gravid kvinna. Vi tänkte därför gå igenom dem så att du kan känna dig säker när du utför hjärt- och lungräddning.

   

   

  Den första missuppfattningen gäller om det är farligt att utföra kompressioner om du inte vet om hjärtat faktiskt har stannat. Svaret på den missuppfattningen är nej. Det är aldrig farligt att utföra bröstkompressioner på en människa vars hjärta slår. Det är därför bättre att ta det säkra före det säkra om personen är medvetslös och du inte kan säkerställa om hjärtat slår eller inte. Du ska dock inte utföra HLR om personen andas normalt.

   

   

  Den andra missuppfattningen är att strömstöten från en hjärtstartare kan skada barnet i magen. Även detta är fel. När du utför HLR på en gravid kvinna så kan du med fördel använda en hjärtstartare eftersom den ger en mer effektiv räddning. En defibrillator skadar inte barnet. Däremot ökar både mammans och bebisens livschanser eftersom ingen av dem kan överleva ett långt hjärtstopp med bristande syretillförsel.

   

   

  Referenser:

   

   

  https://mellanarkiv-offentlig.vgregion.se/alfresco/s/archive/stream/public/v1/source/available/SOFIA/NU10092-2087047004-36/SURROGATE/Hjärtstopp%20på%20gravid%20kvinna%20fr%20o%20m%20vecka%2020%20(livmodern%20palperas%20i%20navelplanet).pdf

  0 kommentarer

  Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag