Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Hjärtstartare avdragsgill

  Vill du köpa en hjärtstartare till företagets lokaler men bekymrar dig över den höga kostnaden? I så fall finns det många goda nyheter. Det går nämligen bra att både köpa och hyra en defibrillator. På så sätt finns det en bra lösning för alla företag, oavsett budget. Företag kan dessutom köpa eller hyra en hjärtstartare som är avdragsgill.

  En hög initial investering eller en låg månatlig kostnad, båda är ypperliga alternativ för företag som vill investera i en livräddande maskin. Oavsett vilken variant som passar just ditt företag bäst, så är maskinen alltid avdragsgill. Låt oss kika mer på vad som gäller för olika företag. 

   

  Vad är en hjärtstartare?

  Med en hjärtstartare kan du rädda liv. Oavsett om det är din kollega eller en granne som faller ihop med plötsligt hjärtstopp så ökar en hjärtstartare chansen till överlevnad med 70 %. Eftersom hjärt-kärlsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna varje år så är det viktigt att ha en defibrillator i närheten. 

  En defibrillator ger en strömstöt som hjälper hjärtat att återfå sin normala rytm. Först analyserar maskinen dock hjärtats rytm och avgör om en strömstöt är lämplig eller ej. I vissa fall kan det vara bättre att ge hjärt- och lungräddning.

  För att öka chansen till överlevnad ska hjärt- och lungräddning påbörjas så fort som möjligt, helst inom en minut. En defibrillator ska också användas så fort som möjligt, helst inom 3-5 minuter för att öka överlevnadschansen. Det är därför viktigt att den finns i byggnaden där hjärtstoppet sker. 

   

  Är en hjärtstartare avdragsgill?

  Det finns hjärtstartare på många platser runt om i landet. Både skolor, vårdcentraler och andra offentliga lokaler är ofta utrustade med en defibrillator. Dessutom är det allt fler företag som väljer att utrusta sina lokaler med en livräddande maskin. Oavsett om företag har få eller många anställda så är det bra att ha en i byggnaden. Man vet aldrig när den kan komma att behövas.

  Företag som registrerar sin hjärtstartare i hjärtstartarregistret kan dessutom hjälpa andra människor i omgivningen. Då blir defibrillatorn nämligen synlig på en karta så att fler kan hitta den i ett nödläge.

  Så, är en hjärtstartare avdragsgill? Svaret på den frågan är ”Ja”. En hjärtstartare är avdragsgill för såväl aktiebolag som enskilda firmor, så länge som det finns anställda i de båda företagsformerna. Det går att dra av såväl kostnaden för inköp av en defibrillator som utbildning i hur den används. Det är alltid bra med en utbildning i hjärt-lungräddning  och hjärtstartare dock är en defibrillator självinstruerande eftersom den alltid ger tydliga röstinstruktioner. 

   

  Är en hyrd hjärtstartare avdragsgill?

  Även företag som hyr en hjärtstartare kan dra av den månatliga hyresavgiften i sin bokföring. På så sätt blir det billigare att hyra maskinen och företag slipper dessutom den höga initiala avgiften som kommer vid ett köp. Genom att hyra en hjärtstartare har fler företag den ekonomiska möjligheten att införskaffa en maskin.

  Såväl ett aktiebolag som en enskild firma kan dra av hyreskostnaden. Genom att hyra en hjärtstartare som är avdragsgill får företaget en låg förutsägbar kostnad varje månad. På så sätt blir det enklare att planera ekonomi och budget.

   

  Hur bokför jag en hjärtstartare?

  Har ditt företag köpt en hjärtstartare som är avdragsgill? Då är det dags att bokföra den på rätt sätt. Oavsett om du har ett aktiebolag eller en enskild firma så bokförs en hjärtstartare som en förbrukningsinventarie. En defibrillator ses nämligen som en inventarie med kort ekonomisk livslängd. 

  Företag kan oftast bokföra hela kostnaden direkt. Förbrukningsinventarier beräknas ha en livslängd på tre år. En hjärtstartare beräknas hålla i cirka tio år. Efter cirka två till fem år är det dock viktigt att kontrollera maskinen och byta ut batterier och elektroder som har blivit för gamla. Hur ofta en maskin behöver service varierar beroende på tillverkare och om den har använts. 

   

  Vilken hjärtstartare är avdragsgill?

  När ett företag ska köpa en hjärtstartare så är det viktigt att fundera på vilka behov som finns. Det finns nämligen hjärtstartare med olika funktioner.

  Om defibrillatorn ska placeras på en skola eller i en fastighet med barn så är det extra viktigt att den är utrustad med en barnnyckel eller barnelektroder. På så sätt kan barn få en säkrare livräddning om det behövs eftersom ett barnläge ger en lägre strömstyrka. 

  Generellt spelar det ingen roll vilken hjärtstartare som köps in. Alla hjärtstartare är avdragsgilla, oavsett märke och utformning. Den behöver därför inte komma från en specifik tillverkare.

   

  Försäkring för en hjärtstartare hos företag

  Det är bra att teckna en försäkring till företagets hjärtstartare. På så sätt blir kostnaden mindre om maskinen blir stulen eller vandaliserad. En försäkring kan även täcka kostnaden för nya batterier och elektroder om maskinen har använts. 

  De flesta återförsäljare som säljer hjärtstartare erbjuder även en hjärtstartarförsäkring. Denna försäkring har ofta en låg självrisk. Det är väldigt fördelaktigt för dig som ägare av defibrillatorn. Ofta gäller försäkringen under det första året och sedan är den möjlig att förlänga årsvis.

  Om företaget har en företagsförsäkring, allriskförsäkring, trygghetsförsäkring eller liknande så kan det vara bra att kolla om den täcker en vandaliserad, stulen eller använd defibrillator. Sedan kan kostnaden och självrisken för olika försäkringar jämföras. Då ser du vilken försäkring som är mest fördelaktig.

  0 kommentarer

  Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag