Moms visas:
 • Svenska
 • Vad gör man om ett barn sätter i halsen?

  Luftvägsstopp -Barn

  Barn vill undersöka sin omgivning och testa gränser. Det hör så att säga till deras utveckling. Barn är också snabba och påhittiga vilket kan göra att farliga situationer uppstår. Jag har redan skrivit i ett tidigare avsnitt om hjärtstopp hos barn och hur vi som livräddare ska bete oss och utföra hjärt-lungräddning (HLR). I detta avsnitt ska jag skriva om hur vi går tillväga för att rädda ett barn som satt i halsen (luftvägsstopp). Luftvägsstopp är mycket vanligare hos barn än hjärtstopp. Som tidigare nämnt, barn undersöker och testar gränser. Detta görs inte sällan med hjälp av munnen, smaka, bita osv. Då är det lätt hänt att barn också sätter föremål i halsen. 

   

  Spädbarn 0-1 år

  Lägg barnet på mage längs din arm med stöd av benet (lättast att själv sitta ner). Det är viktigt att barnets huvud är nedanför resten av kroppen, dvs att barnet ligger lutad med huvudet neråt. Den hand som inte stöder upp barnet, stöder upp huvudet genom att hålla under käken på barnet. När barnet ligger i position, slå fem ryggslag mellan skulderbladen. Efter det vänder man runt barnet så att det ligger på rygg varpå man ger fem bröstkompressioner (tryck) mitt på bröstkorgen, på samma sätt som vi gör kompressioner vid hjärtstopp. När det är gjort, titta i munnen för att se om föremålet kommit upp. Viktigt att endast ta bort det man kan se, gräv/svep inte blint i munnen då det kan skada mer än hjälpa te.x. att föremålet trycks ner än mer. Om föremålet inte kommit upp och barnet inte kan andas, vänd tillbaka barnet till ursprungsposition och börja om samma procedur från början. Dessa handgrepp utförs tre gånger innan 112 larmas. Fortsätt sedan med samma handgrepp så länge barnet är vid medvetande. Vid medvetslöshet börjar man med hjärt-lungräddning. Kom ihåg att kontinuerligt titta i munnen efter föremålet. 

   

  Barn 1 år till pubertet

  För barn från ett år upp till pubertet så gäller samma tillvägagångssätt som för vuxna. Med andra ord, uppmana barnet att hosta så länge som det fortfarande är möjligt, när det inte längre går så är det fem ryggdunkningar och fem buktryck som gäller. Ryggdunkningarna görs med handloven, den nedre delen av handflatan (samma del av handen som man använder när man gör kompressioner). Vid buktryck så viker man in tummen och knyter näven. Efter det placeras knytnäven ungefär två fingrar ovanför naveln med den nedre knogen på den invikta tummen närmast personen som ska hjälpas. Tänk på att stå nära bakom barnet och anpassa din position och kraft efter barnets storlek. (Den här tekniken är svårare att beskriva skriftligt än att visa visuellt, så vi kommer att lägga upp en bild eller ett videoklipp med själva tekniken) Proceduren upprepas i ungefär en minut innan 112 larmas. Återuppta samma tillvägagångssätt så länge barnet är vi medvetande, vid medvetslöshet påbörjas hjärt-lungräddning. Tänk även här på att kontinuerligt titta i munnen för att se om föremålet kommit upp. 

   

  Till sist, använd rösten

  Vid alla typer av situationer som vi kommer att beröra i den här bloggen så är tiden vår fiende, ju snabbare vi kommer igång med exempelvis hlr eller hjälpa till vid ett luftvägsstopp så ökar vi chansen till överlevnad. På samma sätt minskar chansen drastiskt ju mer tid som går utan att en person får hjälp. Därför är det bra att ha med sig att alltid använda sin röst för att påkalla hjälp. Du kan befinna dig i ett varuhus eller ett kontorslandskap där du inte ser någon vid en snabb första anblick men det kanske finns personer som du inte ser in din omedelbara närhet men hör dig om du ropar. Så därför, använd rösten i en nödsituation. 

  0 kommentarer

  Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag