Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Hjärtstartare förening

  En hjärtstartare bör finnas i alla offentliga miljöer. På så sätt ökar chansen för överlevnad hos de tusentals människor som dör av hjärtstopp varje år. Om du vill köpa en hjärtstartare till din förening, då kan du öka tryggheten i den aktiva miljö som föreningslivet ofta innebär.

  Med en defibrillator vid sidan om fotbollsplanen kan du rädda livet på spelare som plötsligt segnar ner på grund av ett hjärtstopp. Med en livräddande maskin i simhallen kan du rädda barn och vuxna som drabbats av ett drunkningstillbud. 

  Risken för såväl olyckor som sjukdomsfall ökar i aktiva miljöer. Det är därför viktigt att ha en hjärtstartare nära till hands i föreningar, oavsett om man spelar schack eller ishockey.

   

  Skaffa en hjärtstartare till din förening

  Vill du investera i en hjärtstartare för din förening? Det är ett mycket klokt val. I en aktiv miljö ökar nämligen risken för att drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Såväl barn och ungdomar som vuxna kan när som helst drabbas. Genom att ha en defibrillator i föreningslokalen kan folk i närheten snabbt utföra livräddande åtgärder.

  För att ge högsta möjliga chans till överlevnad bör en defibrillator användas inom 3-5 minuter. Då ökar överlevnadschansen med cirka 70 %. 

  Alla föreningar bör ha en hjärtstartare, även din lokala:

  • Bostadsrättsförening
  • Båtklubb
  • Idrottsförening
  • Simklubb
  • Fotbollsklubb

  Det finns många alternativ när det kommer till hjärtstartare och föreningar. Att införskaffa en hjärtstartare behöver därför inte alls bli så dyrt som du kanske tror. Det finns nämligen två alternativ. Föreningen kan antingen köpa eller hyra hjärtstartaren. Lår oss kika på de olika fördelarna med att köpa och hyra.

   

  Köpa eller hyra hjärtstartare för en förening?

  Att köpa en hjärtstartare för en förening kan vara ett klokt val om föreningen har en stor budget. Det är nämligen en hög initial kostnad, men sedan behövs inga månatliga betalningar. Om startaren används måste den återställas och nya batterier och elektroder måste regelbundet införskaffas. Mer service än så kräver inte en defibrillator.

  Att hyra en hjärtstartare för en förening kan vara det bästa valet om budgeten är liten. Då betalar föreningen istället en mindre summa varje månad. Ofta ingår det elektroder och batterier och en garanti i hyran, något som underlättar för föreningen.

  Det är avdragsgillt att både köpa och hyra en hjärtstartare så länge som den bokförs korrekt. Att köpa en hjärtstartare blir billigast i längden, men att hyra en maskin och i slutänden betala lite mer är bättre än att inte ha någon alls.

   

  Kan föreningar få bidrag till hjärtstartare?

  Att ha en hjärtstartare i föreningslokalen kan rädda liv, både på aktiva och publik. Den är lika viktig vid träning och matcher som vid evenemang. 

  En defibrillator är ofta dyr, speciellt om föreningen väljer att köpa istället för att hyra en. Priset brukar starta runt 15 000 kr och sedan bli dyrare ju mer tillbehör som väljs. Tyvärr finns det inget bidrag att ansöka om. Föreningar måste betala samma pris som privatpersoner och företag. Defibrillatorer är dock avdragsgilla. 

   

  Vilken sorts hjärtstartare behövs?

  Unga personer och idrottare kan drabbas av hjärtstopp vid hård träning, ofta på grund av en bakomliggande hjärtsjukdom som är okänd. Om det är en förening med många barn och unga så är det därför viktigt att hjärtstartaren har ett barnläge. Då säkerställer du att barnen får rätt behandling med en låg strömstyrka.

  En hjärtstartare för en förening med barn bör ha en barnnyckel som aktiverar barnläget eller barnelektroder. Det går att använda en defibrillator för vuxna även på barn, men det är bättre om de får en lägre strömstyrka.

  Se därför till att investera i en defibrillator som är anpassad för att användas på barn. Ofta är det bäst att köpa eller hyra en defibrillator med en barnnyckel eller barnknapp. Då slipper livräddaren krångla med att välja rätt elektroder, något som slösar tid.

  Det spelar ingen större roll vilken defibrillator som föreningen väljer. Alla håller nämligen en mycket hög standard och är användarvänliga. Även personer som aldrig har sett en hjärtstartare innan kan använda den på egen hand utan någon introduktion. Alla hjärtstartare har nämligen tydliga röstinstruktioner som guidar användaren i nödsituationer.

   

  Därför ska du placera en hjärtstartare vid fotbollsplanen

  Många idrottare segnar ner på fotbollsplanen vid hård träning, till synes utan någon anledning. Det gäller såväl ungdomar som vuxna spelare. En okänd hjärtsjukdom kan vara livshotande och en defibrillator kan vara livräddande. 

  Unga spelare kan ha bakomliggande hjärtsjukdomar som är svåra att diagnostisera. Ofta rekommenderas hjärtscreening för att förebygga att detta sker, men det är lika viktigt med en hjärtstartare i föreningen. Med rätt beredskap vid planen kan fler liv räddas.

  Det är även bra om såväl aktiva som ledare regelbundet deltar i hjärt- och lungräddningskurser. På så sätt ökar kompetensen om såväl symtom som livräddning. Både HLR-utbildningar och hjärtstartare i föreningen är billiga livförsäkringar för många.

   

  Alla kan använda en hjärtstartare

  Precis som rubriken säger så kan alla använda en hjärtstartare. Man kan gå kurser i hur maskinen används. Kursen kan ge kunskap och trygghet, men en hjärtstartare kan ändå användas av alla.

  När du startar en defibrillator så hörs tydliga röstinstruktioner och allt du behöver göra är att följa dem och sätta på elektroderna på kroppen. Defibrillatorn är en liten EKG-maskin som läser av hjärtrytmen. Om den bedömer att det behövs en strömstöt, då behöver du bara trycka på en knapp för att aktivera den. Maskinen sköter alltså såväl diagnostik som behandling.

   

  En hjärtstartare ökar tryggheten för aktiva och ledare

  Enligt Svenska Hjärt- och lungräddningsregistret drabbas 100 barn mellan 0-17 år av hjärtstopp varje år i Sverige. För unga vuxna i åldrarna 18-35 år är samma siffra 200. Endast 10 % av dessa unga människor överlever. Med en hjärtstartare i närheten skulle den procenten kunna öka.

  Genom att hyra eller köpa en hjärtstartare till föreningen så finns livräddningen alltid nära till hands. Föreningar runt om i Sverige kan själva välja vad som passar deras ekonomi och budget. Att köpa blir en hög initial kostnad, medan hyra ger en lägre månadskostnad som i slutändan kan bli en högre total utgift.

  Genom att placera maskinen centralt kan den användas av alla, såväl aktiva och ledare som de människor som bor nära föreningslokalen. På så sätt blir tryggheten på och runt spelplaner och föreningslokaler större.

  0 kommentarer

  Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag