Moms visas:
 • Svenska
 • Skyltar & Dekaler för hjärtstartare & första hjälpen produkter

  Skyltar för uppmärkning av hjärtstartare och första hjälpen produkter är viktigt vid en nödsituation. Nödutgångar ska vara uppmärkta med utrymningsskylt.

  Vikten att märka upp hjärtstartare med skylt

  Svenska HLR-rådets rekommendation är att platsen där en hjärtstartare förvaras ska vara tydligt markerad med en skylt med symbolen för hjärtstartare. Den innehåller ett vitt hjärta med en blixt i samt ett vitt kors i övre högra hörnet.

   

  Ett hjärtstopp är en stressfylld situation som underlättas av förberedelse och övning. Att märka upp var hjärtstartaren sitter är ett enkelt men väldigt viktigt. Tänk på att hjärtstartaren ska vara tillgänglig för så många som möjligt för att göra största möjliga nytta.

  En hjärtstartare som sitter inlåst i ett förråd räddar troligtvis inga liv. Kom därför ihåg att märka upp er hjärtstartare med skyltar och instruktioner. Informera alla som vistas nära hjärtstartaren var den sitter. Vår erfarenhet är att det är lätt hänt att man skaffar en hjärtstartare och sedan inte informerar personalen om var den sitter. Tänk även på att placera den i en höjd som även rullstolsbundna kan nå.

  En klisterdekal på fönster eller ytterdörr som visar att det finns en hjärtstartare i lokalen är att rekommendera samt pilar som visar vägen till hjärtstartaren. Fler och fler länder har börjat med register för hjärtstartare där man kan registrera sin hjärtstartare med adress och vilka dagar och tider den är tillgänglig. Detta register har sedan allmänheten och även sjukvården tillgång till och kan på så sätt snabbt hitta närmaste hjärtstartare. Om du har hjärtstartare i bilen kan det vara bra att märka upp att det finns hjärtstartare i bilen med en klisterdekal.

   

   

  Tillgänglighet ökar chansen att rädda liv

  Det allra bästa är att placera hjärtstartaren utomhus för att öka tillgängligheten. Det finns specifika utomhusskåp med värmeelement som klarar ned till minus 45 Celsius. Genom att placera hjärtstartaren i ett sådant är hjärtstartaren tillgänglig året runt dygnet runt. Dessa skåp är utrustade med dekaler som visar att det är en hjärtstartare i skåpet. Eftersom de flesta hjärtstopp i samhället (ungefär 70%) inträffar i hemmen bör fler hjärtstartare placeras när bostäder och föreningar i samhällen, allra helst utomhus i ett lättillgängligt utomhusskåp.

  En aspekt som dock bör tas i beaktning är risken för stöld. Tyvärr ökar risken att hjärtstartaren blir stulen med en placering utomhus. Alla hjärtstartare har ett unikt serienummer och kan därför identifieras om någon försöker sälja den efter en stöld, vilket kan minska risken att den blir stulen. Vissa försäkringsbolag kan försäkra er utrustning även om den placeras utomhus i ett olåst skåp.

   

  Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag