Moms visas:
 • Svenska
 • Chocking Charlie

  Choking Charlie är en docka speciellt utformad för att öva den Heimlichmanöver: https://journals.lww.com/joem/Citation/1977/03000/The_Heimlich_Maneuver__Prevention_of_Death_from.8.aspxsom kan rädda liv om någon sätter i halsen. Det är en viktig kunskap att ha och är ett mycket bra komplement till hjärt- och lungräddning.

  Här på HLR-Hjälpen finner ni såväl Choking Charlie-dockor samt våtservetter att torka av de med för att säkerställa en hög hygienisk standard.

  Rädda liv vid luftvägsstopp

  Med Choking Charlie kan ni lära ut ryggdunk och buktryck som räddar liv vid luftvägsstopp. Dockan har ett realistiskt utseende och samma storlek som en vuxen. Den består av en torso som är enkelt att få rätt grepp om. Med en realistisk anatomi blir det enklare att få till en verklighetstrogen träning.

  Choking Charlie är ett utmärkt redskap för såväl instruktörer som kursdeltagare. Instruktörer kan använda dockan för att visa hur man räddar någon som drabbats av ett luftvägsstopp. Kursdeltagare däremot kan använda dockan för att öva på att utföra livräddningen. 

   

   

  Lär ut Heimlichmanövern med Choking Charlie

  Alla kan drabbas av ett luftvägsstopp, såväl unga som gamla. Att sätta i halsen är vanligt och i värsta fall kan det vara livshotande. Då är det viktigt att folk i omgivningen vet hur Heimlichmanövern ska utföras för att kunna avlägsna det föremål som orsakar luftvägsstoppet och rädda liv.

  Choking Charlie är en docka som simulerar ett luftvägsstopp som måste åtgärdas genom ryggdunk och Heimlichmanövern. Detta är en manöver som alla bör lära sig – oavsett om det är skolelever eller anställda vid ett företag. Med denna docka kan man lära sig exakt hur man ska hålla sina händer samt vilket tryck man ska göra för att få rätt effekt.

   

   

  Enkel att rengöra och transportera

  Choking Charlie är enkel att ta hand om och rengöra. För enkel rengöring kan ni till exempel använda våtservetter. HLR-Hjälpen säljer våtservetter som är framtagna för just HLR-dockor. Dessa desinfekterar dockorna och gör de fria från bakterier. På så sätt är dockan alltid redo att användas. Det medföljer dessutom en väska att förvara och transportera dockan i. 

  Heimlichmanövern kallas den rörelse som hjälper till att få loss objekt som fastnat i luftstrupen och täpper till. En person som har fått ett luftvägsstopp kan oftast inte andas och behöver därför snabbt få hjälp. Metoden går snabbt att lära ut och träna på. Att träna med en Choking Charlie-docka är viktigt. Genom att redan ha fått träna på att utföra manövern känner sig fler människor redo att använda den när det är kritiskt läge. Med rätt kunskap i ryggen är det enklare att snabbt agera korrekt. Det är viktigt att lära ut att Heimlich räddar liv, och att manövern är viktig att utföra. 

  Med Choking Charlie används små bollar som imiterar mat som fastnat i dockans luftstrupe. På så sätt vet den som tränar med dockan när de trycker rätt – maten flyger nämligen ut ur luftstrupen. En HLR-docka för luftvägsstopp är ett av alla viktiga sätt som man kan lära sig att rädda liv på.

   

  Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag