Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Hjärtstartare bostadsrättsförening

  När någon plötsligt drabbas av hjärtstopp är varje sekund dyrbar. Hjärt- och lungräddning kan hålla personen vid liv tills ambulansen kommer, men för att få igång hjärtat igen krävs en hjärtstartare. Genom att ha en hjärtstartare nära till hands ökar chansen för överlevnad med hela 70 %. Det är därför en viktig investering i människors liv.

  Genom att köpa en hjärtstartare för din bostadsrättsförening och placera den väl synlig kan fler liv räddas. Det är inte mycket utrustning som krävs och maskinen är användarvänlig för alla. 

   

  Gör fastigheten tryggare med en hjärtstartare

  Varje år drabbas tusentals människor av hjärtstopp. Vanliga orsaker är hjärtattacker och underliggande hjärtsjukdomar. Det kan dock hända vem som helst, även människor som till synes är både friska och vältränade. Det är därför viktigt att ha kunskap om hjärt- och lungräddning och en hjärtstartare nära till hands.

  Att ha en hjärtstartare i din bostadsrättsförening borde vara lika självklart som brandskydd och brandsläckare. Tyvärr är det dock fortfarande relativt ovanligt. Med en livräddande maskin i trapphuset eller andra gemensamma utrymmen kan alla boende i huset och närområdet dock känna sig tryggare.

  En defibrillator kan både köpas och hyras. Det finns därför en bra lösning för alla bostadsrättsföreningar, oavsett ekonomi och budget.

   

  Vill du köpa en hjärtstartare för din bostadsrättsförening?

  Med en defibrillator i trapphuset kan du rädda livet på en granne som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Genom att markera på en karta över hjärtstartare att det finns en defibrillator i fastigheten kan dessutom andra se att den finns i närheten. På så sätt kan många fler människoliv räddas.

  Om din bostadsrättsförening vill köpa en hjärtstartare, då är det en väl värd investering. Det är nämligen en stor trygghet för boende både i huset och i närområdet. 

  Tyvärr finns det inget bidrag att få för att köpa en hjärtstartare. Kostnaden för att köpa en hjärtstartare och eventuell utbildning i dess användning är dock avdragsgillt. Det gäller för såväl aktiebolag som enskild firma.

   

  Vad är bäst - Köpa eller hyra en hjärtstartare?

  Det finns ett stort utbud av hjärtstartare för bostadsrättsföreningar, skolor och andra lokaler. Det är ingen större skillnad på olika defibrillatorer, utan du kan i princip köpa eller hyra vilken som helst. Det viktigaste är att all utrustning är välfungerande. Elektroder, batterier och liknande får inte ha passerat sitt utgångsdatum. 

  Trots att det finns ett rejält utbud av defibrillatorer av hög kvalitet att köpa så väljer många företag istället att hyra en maskin. Låt oss därför kika på vilka för- och nackdelar det finns med att köpa versus hyra en hjärtstartare för en bostadsrättsförening. 

   

  Köpa en hjärtstartare

  Att köpa en hjärtstartare till en bostadsrättsförening kan vara det bästa alternativet om du har möjlighet att göra den initiala investering som krävs. Som tur är finns det ofta riktigt bra paketpriser för all utrustning du behöver. Genom att köpa en egen maskin sparar du pengar i det långa loppet. Redan efter några år har du tjänat på att köpa istället för att hyra. Vid köp är maskinen dessutom avdragsgill.

  Om du väljer att köpa en hjärtstartare till din bostadsrättsförening måste du se till att den blir underhållen. Batteri och elektroder måste bytas ut om de blir för gamla. Dessutom måste de bytas ut om de har använts, samt att hjärtstartaren måste återställas efter användning. Allt detta är dock enkelt att sköta på egen hand.

  Ofta ingår det en lång garanti vid köpet och service behövs inte på flera år. Maskinen har dessutom ingen avancerad teknik som behöver uppdateras frekvent eller som snabbt blir omodern. Det är därför ingen nackdel att äga och sköta om den på egen hand.

   

  Hyra en hjärtstartare

  Det finns flera fina fördelar med att hyra en hjärtstartare för en bostadsrättsförening. Låt oss börja med att ta en titt på priset. Genom att hyra så slipper företaget den första initiala investeringen som ofta ligger på 15 000 kr och uppåt. Istället betalas endast en mindre månadshyra, vilket gör det enklare att komma igång och få den livräddande maskinen på plats. Den fasta månadsavgiften ger dig kontroll över företagets kostnader. 

  Ofta ingår det dessutom nya batterier och elektroder, vilket säkerställer att din maskin alltid är redo att rädda liv. Om du vill hyra en maskin är det bäst att kika efter ett avtal där det ingår förbrukningsartiklar, support och en allriskförsäkring.

  När det gäller nackdelar så kan det tillkomma olika avgifter som snabbt höjer månadskostnaden. Uppläggningsavgift och fakturaavgift är två exempel på avgifter du bör hålla utkik efter i avtalet. Det är även bra att ha koll på att det blir dyrare att hyra än att köpa en hjärtstartare i det långa loppet. Trots att hyran endast är några hundralappar per månad så kan du räkna med att det efter tre till fyra år blir en högre totalkostnad att hyra jämfört med att köpa.

   

  Försäkring för hjärtstartare i brf

  Oavsett om du väljer att hyra eller köpa en hjärtstartare till din bostadsrättsförening så är det viktigt att skaffa en försäkring för den. På så sätt kan du placera den på en väl synlig plats utan att behöva oroa dig för att den blir stulen, förstörd eller vandaliserad. Då får du hjälp av din försäkring att skaffa en ny maskin. Försäkringen kan även täcka nya batterier och elektroder om maskinen har använts.

  Med en väl synlig hjärtstartare ökar chansen att någon använder den. Placera den därför gärna i tvättstugan, trapphuset eller någon annan central del av fastigheten.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag