Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Hjärtstartare barn

  Idag finns det gott om hjärtstartare utspridda runt om i landet, både på sjukvårdsinrättningar, skolor, företag och hos privatpersoner. Dessa kan användas på vuxna som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Många är dock osäkra på om man även kan använda en hjärtstartare på barn. Därför ska vi berätta mer ingående om hur små och stora barn kan bli hjälpta av en defibrillator.

  Enligt Europeiska rådet för hjärt- och lungräddning (ERC) drabbas flera barn varje år av hjärtstopp utanför sjukhusens väggar. Mindre än 10 % av dessa barn kan räddas med hjälp av en hjärtstartare. Det är dock viktigt att alltid ha en defibrillator nära till hands så att de barn som faktiskt kan räddas har en chans att överleva.

   

  Vad är en hjärtstartare?

  En hjärtstartare, även kallad defibrillator, räddar livet på människor som drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Genom att ge strömstötar direkt till hjärtat kan maskinen återställa en normal hjärtrytm.

  Om det finns en defibrillator i närheten så måste den hämtas så fort som möjligt. Om maskinen kan ge en strömstöt inom tre minuter från det att personen har drabbats av hjärtstopp så är överlevnadschansen hela 70 %. 

  Dessa maskiner är konstruerade på så sätt att alla kan använda dem, även nybörjare. Det krävs ingen utbildning för att kunna använda en startare, utan maskinen ger de tydliga röstinstruktioner som behövs. 

   

  Finns det hjärtstartare för barn?

  Det finns inga specifika hjärtstartare för barn, men däremot kan hjärtstartare för vuxna även användas på unga. De kan användas på lite olika sätt beroende på vilken utrustning som finns tillgänglig. Låt oss kika närmare på exakt hur de kan användas. 

   

  Hjärtstartare med barnelektroder

  Det finns särskilda barnelektroder som man kan komplettera sin hjärtstartare med. Dessa utlöser en mindre strömstöt, något som troligtvis är bättre för barnet. Strömstöten blir då 50-80 joule istället för cirka 150 joule. Särskilda barnelektroder bör framförallt användas på mindre barn mellan ett och åtta år eller på barn under 25 kilo.

   

  Hjärtstartare med barnläge

  En bättre alternativ är att använda en hjärtstartare för barn som har ett barnläge. Då slipper man nämligen krånglet med att behöva byta elektroder mitt i nödsituationen. Det leder nämligen till att räddningsarbetet försenas.

  Det är mycket smidigare om defibrillatorn har ett barnläge. Då behöver man bara trycka på en knapp eller använda en barnnyckel för att aktivera barnläget. Det är både det snabbaste, smidigaste och säkraste sättet att rädda ett barn på. 

   

  Defibrillator för vuxna på barn

  Det går bra att använda en defibrillator för vuxna på barn, även utan några särskilda anpassningar. Här är det dock viktigt att observera att elektroderna måste fästas annorlunda om barnet är så pass litet att elektroderna kommer i kontakt med varandra. De två vuxenelektroderna ska då fästas mitt på bröstkorgen och mitt på ryggen mellan skulderbladen. 

  Ett barn som behandlas med en hjärtstartare för vuxna utan barnläge eller barnelektroder kommer oundvikligen att få en högre strömstyrka än i barnläget. Det är dock alltid bättre att behandla barnet än att inte göra något alls.

   

  När ska en defibrillator användas?

  När det gäller barn så är det inte vanligt att ett hjärtstopp helt plötsligt uppstår på grund av en underliggande hjärtsjukdom, hjärtattack eller andra rytmrubbningar. Det är vanligare hos vuxna och det är därför större chans att vuxna kan bli hjälpta av en defibrillator som återställer hjärtats rytm. 

  Barn drabbas oftare av hjärtstopp på grund av drunkning, kvävning eller liknande olyckor som orsakar syrebrist. Oavsett vad orsaken är till att ett barn drabbas av hjärtstopp är det dock viktigt att snabbt påbörja livräddningen.

  En hjärtstartare för barn ska användas så snabbt som möjligt. När ett barn blir livlöst måste den omedelbart hämtas. Om det är flera personer på platsen bör den ena hämta hjärtstartaren och samtidigt ringa 112 medan den andra påbörjar HLR. Eftersom HLR är så pass viktigt om ett barn drabbas av hjärtstopp så får inte användandet av hjärtstartare försena start av HLR.

   

  Så använder du en hjärtstartare på barn

  Att använda en hjärtstartare på barn är enkelt. En defibrillator är nämligen både säker och användarvänlig, oavsett om du har testat maskinen innan eller aldrig har sett den.

  Så snart du startar maskinen kommer den att börja ge dig tydliga röstinstruktioner. Allt du behöver göra är att följa dessa. Kom ihåg att byta till barnelektroder eller aktivera barnläget med en knapp eller nyckel om detta finns tillgängligt. 

  1. Starta hjärtstartaren
  2. Undersök vilka funktioner hjärtstartaren har för barn
  3. Sätt på barnelektroder alternativt aktivera barnläget om det finns tillgängligt
  4. Följ maskinens röstinstruktioner

  Eftersom barn ofta drabbas av hjärtstopp på grund av syrebrist är det viktigt att vara observant på barnets andning. Andningsproblem kan tyda på att något blockerar barnets luftvägar. 

   

  Vilka alternativ finns det för livräddning på barn?

  Oavsett om det finns någon hjärtstartare för barn tillgänglig så måste hjärt- och lungräddning (HLR) omedelbart påbörjas om barnets liv ska kunna räddas. Ju snabbare HLR påbörjas, desto större är chansen att barnet kan överleva ett hjärtstopp.

  HLR innebär dels bröstkompressioner och dels inblåsningar. Dessa två måste varvas i en särskild takt för att säkerställa att barnets överlevnadschanser är höga. Det är skillnad i att utföra HLR på barn och vuxna. Exakt hur HLR ska utföras på barn beror dessutom på hur gammalt barnet är.

  Börja med att kontrollera barnet. Försök väcka det med lätta skakningar. Kontrollera barnets andning och se om det andas normalt. Om barnet är medvetslöst och andas konstigt eller inte alls, då måste du påbörja inblåsningar och bröstkompressioner.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag