Moms visas:
 • Svenska
 • Borde du skaffa en hjärtstartare till hemmet?

  Hjärtstartare blir mer och mer vanliga i offentliga miljöer såsom gallerior, träningsanläggningar, skolor. kyrkor och andra platser där många människor samlas. Att dessa platser har hjärtstartare är jättebra men 70% av alla hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Borde hjärtstartare vara en del av varje hem? Borde det finnas en bredvid varje första hjälpen kit och brandsläckare i varje hem? De flesta förknippar plötsligt hjärtstopp med de äldre och sjuka men det kan även drabba yngre, när som helst.

   

  Är någon hjärtstartare bättre än någon annan att ha i hemmet?

  Hjärtstartare finns i olika former, storlekar och prisnivåer. De goda nyheterna är att de i stort sett allihopa fungerar på samma sätt och räddar liv. Så finns det någon specifik modell du borde välja till hemmet om du skaffar en på grund av sjukdomar i familjen eller genom att ni delar på en mellan grannarna? Det korta svaret är nej, ingen hjärtstartare är bättre än någon annan.

  Alla hjärtstartare guidar dig igenom de steg som krävs för att rädda liv vid ett hjärtstopp genom ljud och textinstruktioner. De är enkla att använda även om du inte har möjlighet att gå en HLR kurs där man får lära sig använda hjärtstartare. Så de två vanligaste sakerna att beakta när man ska skaffa en hjärtstartare är dess funktioner och dess pris.

   

  Hur mycket kan du förvänta dig att få betala för en hjärtstartare?

  Priset på hjärtstartaren beror mycket på vilka funktioner du vill ha, ska du kunna växla mellan flera olika språk innebär det oftast en ökad kostnad. Vill du ha en hög IP klassning som gör att hjärtstartaren tål att översköljas med vatten och tappas i ett betonggolv, då kommer kostnaden troligtvis också att öka. Räcker det med en standard modell som inte har har några extra funktioner så kan du få en hjärtstartare för 9875 kr inklusive moms 25%, de dyrare modellerna kan kosta ändå upp till 25000 kr inklusive moms 25%.

   

  Vem har användning för en hjärtstartare i hemmet?

  Alla kan ha användning för en hjärtstartare. Sanningen är att vem som helst kan drabbas av hjärtstopp, dock är sannolikheten mycket lägre ju yngre man är och friskare man är. Men även om det är en låg risk att du själv drabbas så kan du hjälpa dina grannar om ni till exempel delar på en hjärtstartare.

  Det är de första minuterna vid ett hjärtstopp som chansen att överleva är som störst. Innan ambulans eller räddningstjänst är på plats kan det ha tagit långt längre än 10 minuter beroende på var man bor i landet. Därför kan de som bor lång från hjälp ha större nytta av en hjärtstartare.

   

  Förvaring av sin hjärtstartare

  Om du väljer att förvara din hjärtstartare i hemmet, så bör den förvaras inomhus där det är lätt att hitta den och underhålla den. Hjärtstartaren kan även placeras utomhus men då krävs ett skåp med värme eftersom minusgrader gör att batteriet och elektroderna påverkas. Det är rekommenderat att kontrollera sin hjärtstartare en gång per månad för att se att den är redo att användas vid behov. De flesta modellerna visar genom symboler i en display om något behöver åtgärdas eller piper. Säkerställ dock vilka funktioner som hjärtstartaren kontrollerar själv så att du vet vad du behöver kontrollera. Om du placerar hjärtstartaren i bilen så bör den under sommarmånaderna inte ligga så att den utsätt för höga temperaturer eller under vintermånaderna så att de utsätts minusgrader. Det är bra att ta med den in vid dessa temperaturer och inte förvara den i bilen.

   

  Att resa med sin hjärtstartare

  Att flyga med sin hjärtstartare kan vara krångligt. En del flygbolag tillåter att din hjärtstartare tas med i handbagaget eller i det incheckade bagaget när batteritet är urtaget och placerat i ditt handbagage. Men eftersom batteriet är lithium batteri som klassas som farligt gods så bestämmer varje flygbolag sina regler. På de flesta flygplatser finns det tillgång till hjärtstartare inom ett par minuter var man än befinner sig. Kolla med ditt flygbolag innan du ska resa för att vara säker på att du vet hur din hjärtstartare behöver packas och transporteras för att få följa med på flygplanet.

  0 kommentarer

  Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag