Moms visas:

Hjärtstartare utomhus

Funderar du på att placera er hjärtstartare utomhus? Då finns det några saker att tänka på först. En hjärtstartare är inte gjord för att förvaras utomhus men den kan självklart användas utomhus vid ett hjärtstopp. Många hjärtstartare har en skyddande väska som skyddar och gör det lättare att bära hjärtstartaren med sig. Med en vikt på cirka 2 kg är en hjärtstartare enkel att bära med sig. Förutom väskor finns det även ryggsäckar gjorda för att passa hjärtstartare och första hjälpen material. Det fungerar dock bra att ha hjärtstartaren i en vanlig ryggsäck.

En stor skillnad mellan olika hjärtstartare är deras olika IP klassning. IP klassningen visar hur tålig hjärtstartaren är mot fukt och damm. Ju högre IP klassning desto mer lämpad är hjärtstartaren att användas utomhus. Den mest prisvärda modellen med en IP klassning på 54 är AED7000 den tål dock inte att överspolas med vatten såsom till exempel Philips HeartStart FRx som har en IP klassning på 55. Båda dessa modeller fungerar att använda utomhus men ingen är gjord för att förvaras utomhus.

 

Öka tillgängligheten med en hjärtstartare utomhus i ett utomhusskåp

Tanken med att ha en hjärtstartare utomhus är att öka tillgängligheten. Ju fler som har tillgång och ju lättare att komma åt den desto bättre. En hjärtstartare bör förvaras från cirka 5 grader Celsius (varierar beroende på modell) därav krävs det ett utomhusskåp med värme för att göra hjärtstartaren tillgänglig utomhus. Utomhusskåpet behöver strömförsörjning till det värmeelement som sitter inne i skåpet. Värmeelementet är effektivt och har en termostat som känner av när det behöver starta för att hålla temperaturen på ca 10 grader Celsius konstant. Den modell av utomhusskåp som vi använder är Nederländska Arky. De har en modell av polyester som skyddar mot regn och smuts samt ett värmeelement som håller värmen i skåpet tillräcklig när utomhustemperaturen går ned till minus 25C. Skåpet är 100% vattensäkert. Dimensionerna på Arkys utomhusskåp är 40 x 34 x 20 cm på utsidan. Insidan har dimensionerna 32 x 28 x 18 cm. 

Arky skåp hjärtstartare

De har även ett skåp som heter Arky Polar som klarar av kyla ner till minus 45C. Det är rekommenderat att en elektriker sköter installation av elen till skåpet om man själv inte känner sig säker. I Danmark är det mycket vanligt att man placerar sin hjärtstartare utomhus även om man skaffar den som ett företag vilket är något som Sverige borde ta efter. Danmarks mildare klimat gör att ett skåp som klarar minus 25C räcker. I delar av Sverige kan dock Arky Polar vara att föredra för säkerhetsskull.  Skåpen går att beställa i vår webbutik, du hittar våra olika typer av skåp under kategorin skåp hjärtstartare.

Har man endast tänkt att förvara hjärtstartaren utomhus under sommaren så finns det även ett utomhusskåp från Arky utan värmeelement. Det skyddar dock lika bra mot vatten och damm som de båda andra skåpen med värmeelement. Tillägg som kan väljas till alla Arkys skåp är ett akustiskt alarm. Alarmet är en liten dosa som sitter inne i skåpet (går att stänga av och på). Alarmet ljuder när skåpet öppnas och stängs av när dörren stängs. Alarmet drivs av 3x 1.5V LR44 knapp cellbatterier och alarmet ljuder med 105dB.

Fördelen med att placera hjärtstartaren utomhus i ett utomhusskåp är som sagt att fler får tillgång till den, nackdelen är att risken för stölder ökar. Utifrån vår erfarenhet av sålda utomhusskåp så är det en förhållandevis låg risk att drabbas av stöld. Fördelarna överväger. Att placera en dekal om att skåpet är larmat kanske kan avskräcka tjuvar. Sedan är andrahands marknaden för hjärtstartare väldigt liten och skulle någon försöka sälja en stulen hjärtstartare så kan den identifieras med hjälp av dess unika serienummer (oftast på baksidan av hjärtstartaren). Tidigare har även begagnat marknaden blocket lyssnat på branschen och beslutat att inte sälja begagnade hjärtstartare. Det är inte rekommenderat att sätta ett lås på utomhusskåpet då även om till exempel alla i föreningen har en nyckel kan försvåra och försena användningen. Anledningen till att vi inte vill förlora ens en minut vid ett hjärtstopp är att ju fortare vi kan påbörja hjärt-lungräddning och använda en hjärtstartare desto större är chansen att få personens hjärta att börja slå normalt igen. 

 

Ett inomhusskåp skyddar hjärtstartaren från smuts och damm 

Om man föredrar att placera skåpet inomhus där det är uppvärmt så behövs inget skåp utan ett enkelt väggfäste fungerar bra. Skåp kan dock vara bra för att skydda hjärtstartaren och göra den mer synlig inomhus. Arky tillverkar även inomhusskåp av hög kvalitet. Dessa finns i två olika färger, grönt och vitt. Grönt är samma färg som den nationella gröna skylten för hjärtstartare medan den vita färgen oftast smälter in mer i omgivningen. Alla skåp bör märkas upp med denna nationella skylt för hjärtstartare. Den kan till exempel placeras ovanför skåpet. En klisterdekal kan med fördel placeras på entre dörrar för att visa ännu tydligare att här finns en hjärtstartare. Precis som med brandsläckare är det viktigt att de är synliga och lättillgängliga vid en nödsituation. Förhoppningsvis behöver de aldrig användas men om det behövs så måste de snabbt kunna lokaliseras och snabbt kunna tas i bruk.

Tänk även på att placera skåpet i en miljö och höjd som rullstolsburna kan komma åt. Rekommenderad höjd cirka 80 cm. Man behöver inte oroa sig för att ett barn ska få tag på hjärtstartaren och skada sig. Det går som tur är inte att ge en strömstöt med hjärtstartaren om inte personen har drabbats av ett riktigt hjärtstopp. Hjärtstartaren analyserar personens hjärtrytm och även om du som användare försöker att ge en shock genom att trycka på shock knappen så kommer det inte hända någonting om inte hjärtstartaren kommit fram till att det är nödvändigt. Du kan således vara lugn och inte behöva oroa dig för att göra fel. Det värsta man kan göra vid ett hjärtstopp eller en olycka över huvudtaget är att inte göra någonting alls.

Vi hoppas att detta har gett klarhet i vad man kan behöva tänka på när man funderar på att placera sin hjärtstartare utomhus. Hör gärna av dig om du behöver mer information!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Handlar du som privatperson eller företag?

Privatperson Företag