Moms visas:
 • Svenska
 • Skåp till hjärtstartare - Skyddsskåp & väggskåp

  Det är viktigt att hjärtstartare förvaras på en skyddad, säker och väl synlig plats. Dels ska hjärtstartaren skyddas från kyla, stötar och damm för att hålla längre, dels ska den vara lätt att hitta och komma åt vid en nödsituation. Därför är det viktigt att skaffa ett bra skåp till din hjärtstartare. Du väljer skåp främst baserat på hur hjärtstartaren ska förvaras och vilka risker den kan utsättas för.

  Skåp till hjärtstartare som förvaras inomhus

  Det ställs olika krav på skåp till hjärtstartare beroende på om de förvaras inomhus eller utomhus. Kraven på förvaring är generellt sett lägre om hjärtstartaren förvaras inomhus eftersom påfrestningarna inte är så stora. Om du har din hjärtstartare i en väska är den enklaste lösningen att hänga den på ett stadigt väggfäste. Det är en lösning som funkar bra för exempelvis mindre kontor.

  Om du istället förvarar din hjärtstartare där det är mycket folk i rörelse rekommenderar vi ett skåp. Risken för att hjärtstartaren ska falla i golvet om någon stöter till den minskar och skåpet har dessutom ett larm som ljuder om skåpsdörren öppnas. Det meddelar omgivningen om det har uppstått en nödsituation där hjärtstartaren behövs och fungerar alltså som ett sätt att tillkalla hjälp i en situation där tiden är knapp. Du väljer själv om du vill aktivera larmet eller inte. Ett skåp minskar även slitage och risken för att hjärtstartaren utsätts för fukt eller smuts. Det förlänger livslängden på din hjärtstartare, särskilt i dammigare miljöer som exempelvis industrilokaler. Även om hjärtstartaren har en hög IP-klassning är det bra att skydda den från yttre påverkan.

  Skåpen du finner i vårt sortiment är smidiga och har ett djup på cirka 20 cm, vilket innebär att de lätt kan placeras även i trängre utrymmen. Du kan välja mellan grön eller vit färg.

  Skåp till hjärtstartare som förvaras utomhus

  Om hjärtstartaren förvaras utomhus eller i oisolerade lokaler så behöver du ett skyddsskåp med värme. Det är viktigt att välja ett skåp av hög kvalitet för att skydda hjärtstartaren. De skåp från Arky som vi har i vårt sortiment är tillverkade i tålig plast med en insida av aluminium. Du kan antingen välja ett som tål ner till -25 Celsius eller ett polarskåp som tål ner till -45 grader Celsius. Hur tuffa förhållanden skåpet behöver tåla beror på var i landet du befinner dig. Även dessa skåp har larm som ljuder när skåpet öppnas för att indikera en nödsituation. Larmet går att stänga av om så önskas. Dessa skåp är 100 % damm- och vattentåliga, vilket gör dem lämpliga i tuffare miljöer som till exempel sågverk, biltvättar och liftanläggningar. Ett utomhusskåp till hjärtstartaren gör att tillgängligheten ökar markant, i en studie tittade på hur tillgängligheten för hjärtstartare såg ut under kvällstid och helger jämfört med vardagar på dagtid. Man såg att tillgängligheten halverades under kvällar och helger samtidigt som ungefär 60% av hjärtstoppen skedde under kvällstid och helger! Studien gjordes av Carolina Malta Hansen mfl. "Automated External Defibrillators Inaccessible to More Than Half of Nearby Cardiac Arrests in Public Locations During Evening, Nighttime, and Weekends"

  Även andra forskare har tittat på hjärtstartare och tillgänglighet. David Fredman med kollegor fann i sin studie "Expanding the first link in the chain of survival - Experiences from dispatcher referral of callers to AED locations" att hjärtstartare vid flera tillfällen varit otillgängliga vid hjärtstopp. Med en tydlig uppmärkning med den nationella hjärtstartare symbolen och ett utomhusskåp bör chanserna öka för att hjärtstartaren faktiskt används när den behövs. 

  Förutom skåp till hjärtstartare säljer vi en stor mängd andra första hjälpen-material och om du är osäker på vad du behöver kan du kontakta vår support. Med vår hjälp är det lättare att rädda liv och att förvara dina första hjälpen-produkter på rätt sätt. Vårt utbud i webbutiken är tillgängligt både för privatpersoner och företag.

   

  Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag