Moms visas:
 • Svenska
 • Halvautomatisk hjärtstartare

  Halvautomatiska hjärtstartare är den vanligaste sorten för företag, föreningar och privatpersoner. De två olika sorterna som finns tillgängliga för allmänheten är halvautomatiska och helautomatiska hjärtstartare. Båda är väldigt säkra att använda eftersom det inte går att leverera en strömstöt till någon som inte behöver det, till exempel om hjärtat redan har en normal hjärtrytm så känner hjärtstartaren av det och även om man som användare försöker ge en strömstöt så går det inte. 

  Skillnaden mellan halvautomatiska och helautomatiska hjärtstartare är att den halvautomatiska talar om för användaren att hen ska trycka på en shock knapp för att skicka den livräddande störmstöten medan den helautomatiska varianten skickar stöten utan att någon behöver trycka på shock knappen.

  Oavsett variant så går det inte att ge någon strömstöt i onödan. Hjärtstartarna analyserar hjärtrytmen och med den halvautomatiska varianten händer inget även om du trycker på shock knappen om hjärtstartaren inte kommer fram till att det hjälper utifrån resultatet av analysen av hjärtrytmen. Likadant med den helautomatiska att den inte ger någon strömstöt om det inte behövs.

  En fördel med den halvautomatiska är att om en strömstöt rekommenderas så kan du som användare först varna andra människor att inte röra patienten innan du trycker på shock knappen. Det finns en risk att om någon rör patienten när strömmen skickas att de får strömmen igenom sig istället för att patienten får det genom sitt hjärta som slutat pumpa blod. Det kan vara farligt för den friska personen samt att patienten inte får sin livräddande strömstöt för att återställa hjärtrytmen. Den helautomatiska skickar stöten av sig själv och användaren kan då inte stoppa stöten om någon person skulle röra vid patienten samtidigt.

  FAQ

  Vad är en halvautomatisk hjärtstartare?

  En halvautomatisk hjärtstartare är en medicinsk apparat som används vid plötsligt hjärtstopp för att ge en elektrisk stöt och återställa hjärtats normala rytm. Användaren måste följa apparatens röst- och visningsinstruktioner och trycka på en knapp för att leverera stöten, vilket skiljer den från en helautomatisk hjärtstartare som levererar stöten automatiskt.

  Hur använder man en halvautomatisk hjärtstartare?

  För att använda en halvautomatisk hjärtstartare, följ dessa steg:

  1. Kontrollera att patienten är medvetslös och inte andas normalt.
  2. Sätt på hjärtstartaren och följ röst- och visningsinstruktionerna.
  3. Anslut elektroderna (plattor) till patientens bröst enligt instruktionerna.
  4. Hjärtstartaren kommer att analysera patientens hjärtrytm och avgöra om en stöt behövs.
  5. Om en stöt rekommenderas, se till att ingen rör patienten och tryck på stötknappen för att leverera stöten.
  6. Fortsätt att följa hjärtstartarens instruktioner, inklusive att utföra hjärt-lungräddning (HLR) vid behov.

  Behöver man särskild utbildning för att använda en halvautomatisk hjärtstartare?

  Det rekommenderas att man genomgår en utbildning i hjärt-lungräddning (HLR) och hjärtstartare för att kunna använda en halvautomatisk hjärtstartare på ett säkert och effektivt sätt. Men, dessa apparater är utformade för att vara användarvänliga och ge tydliga instruktioner även för personer utan formell utbildning. I en nödsituation, följ hjärtstartarens instruktioner noggrant och agera enligt ditt bästa omdöme.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag