Hjärtstartarens batterier behöver regelbundet bytas ut för att säkerställa att den alltid fungerar vid akuta situationer. Vanligtvis räcker batterierna i flera år men det varierar givetvis beroende på hur ofta hjärtstartaren är i bruk. Även temperatur kan påverka livslängden på batterierna. Att förvara hjärtstartaren i en temperatur omkring 20 grader är därför optimalt. Hjärtstartare har även vanligtvis en funktion som varnar när det är dags att byta batterier.
Tänk på att olika hjärtstartare kan kräva en viss typ av batterier. Det är också bra att alltid se till att ha extra batterier i fall du omgående skulle behöva byta ut dem.
Det är oftast enkelt och intuitivt hur man byter batteri i en hjärtstartare. Batteriet eller batterierna sitter innanför en skyddande lucka som lossas. Sedan lossar man helt enkelt batteriet och sätter i det nya. Kontrollera efter bytet att ljud och / eller status symbol visar att batteriet är OK.
Förhoppningsvis finns det tillräckligt med ström för att använda hjärtstartaren men det kan vara så att det inte kommer att gå att starta den eller leverera tillräckligt antal strömstötar. Oftast varnar hjärtstartaren i god tid innan och det finns kraft kvar.
De kan vara en bra ide. Batteriet som man har som extra batteri laddas heller inte ur förrän det installeras i hjärtstartaren. Det finns oftast ett datum på batteriet som visar senast när det ska installeras i hjärtstartaren för att hålla den rekommenderade längden. Detta är ofta flera år framåt i tiden.
Det gamla batteriet sorteras som batteri på återvinningen.
De batterier som sitter i hjärtstartare är lithium batterier och dessa får generellt inte medtagas på passagerare flyg på grund av dess brandfarlighet. Innan du reser så är det viktigt att kontrollera med flygbolaget om det är tillåtet eller ej. Varje flygbolag kan ha sina egna regler.