Moms visas:
 • Svenska
 • Ögonskölj

  Ögonskölj är en viktig produkt som bör finnas på alla arbetsplatser och skolor där farliga kemiska ämnen hanteras. Genom att snabbt använda ögonskölj när det kommit in främmande vätskor i ögonen så kan man rädda de från stora skador.

  Hos oss på HLR-Hjälpen finns det ögonskölj från Cederroth och Dahl Medical att utrusta er Första Hjälpen-väska med. Det finns även vägghållare för att montera de väl synligt på väggen i arbetslokaler. På så sätt finns de alltid nära till hands när en olycka inträffar och räddningen kan snabbt påbörjas.

  Studier visar att ögonskölj är överlägset vatten

  Studier visar på att användandet av ögonskölj är nödvändigt för att rädda ögonen när de fått in stänk av alkalier och syror. En effektiv ögondusch neutraliserar ögats PH-värde samtidigt som den neutraliserar de alkaliestänk och syror som hamnat i ögat.

  Enligt en laboratorieundersökning utförd av S. Rihawi, M. Frentz & N. F. Schrage, Emergency treatment of eye burns: which rinsing solution should we choose?, så visar deras resultat att Cederroth Ögondusch är den mest effektiva ögonsköljen på marknaden och att den gör ett mycket bra jobb med att neutralisera ögats PH-värde, vilket leder till att risken för att ögat skadas minskar. Cederroth Ögondusch visar sig dessutom vara mycket effektivare än att skölja med vatten. 

  Det finns alltså stora fördelar med att använda ögonskölj när främmande vätskor tar sig in i ögat, istället för att endast skölja med ljummet vatten. Cederroth ögonskölj är dessutom bevisligen bättre än att skölja ögonen med vanlig koksaltlösning. Då Cederroths ögondusch är fosfatfri kan den dessutom användas för att skölja ögonen om det har kommit in kalciumhaltiga ämnen i dem, från till exempel cement, betong.

   

   

  Så här används ögonskölj

  Att använda ögonskölj är riktigt enkelt och det krävs ingen tidigare erfarenhet. Locket går snabbt att få av och flaskan med ögonskölj har en specialutformad ögonkopp som gör att man kan skölja ögonen från flera olika vinklar. Flaskan ger ett rikligt flöde att skölja ögonen med och fortsätt skölja dem tills flaskans innehåll är slut.

   

   

  Komplett utbud med tillbehör såsom skyltar och väggfästen

  Ögonskölj ingår i flera av Dahl Medicals förbandstavlor och Cederroth har dessutom ögonduschstation samt vägghållare och värmehållare för flaskorna. Våra vägghållare rymmer en eller två flaskor och har en mycket smidig funktion där locket på flaskan öppnas i samband med att man tar loss den från hållaren. På så sätt går det extra snabbt att påbörja sköljningen med ögonduschen. 

  En flaska med ögonskölj som har öppnats kan inte återanvändas och därför säljer vi även refillflaskor på HLR-Hjälpen i olika storlekar. Innan en flaska med ögonskölj öppnas har den en livslängd på flera år.

  Vi har även en varselskylt från Cederroth som informerar om var ögonduschen förvaras. Det finns helt enkelt ett komplett utbud med allt som behövs för att ni ska kunna erbjuda en fullgod räddning av de ögon som fått in främmande vätskor.

   

  Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag