Moms visas:
 • Svenska
 • Febertermometer

  Om ni vill skaffa första hjälpen-material av riktigt hög kvalité så får ni inte missa att köpa en febertermometer. En febertermometer kan säga mycket om tillståndet hos en sjuk person, oavsett om det är en vuxen eller ett barn som känner sig dålig. En febertermometer bör finnas på alla ställen där människor dagligen befinner sig, på jobbet och i varje svenskt hem. En febertermometer är inte allt för dyr och det är alltid en bra investering.

  Febertermometer med infraröd teknik

  Att inhandla en febertermometer är viktigt så att ni snabbt kan se vilket tillstånd den sjuke befinner sig i och övervaka febern under dygnets alla timmar. En långvarig feber som inte ger med sig eller en riktigt hög feber kan man behöva söka läkarvård för, både för barn och för vuxna. Med en febertermometer i hemmet blir det enklare att regelbundet kolla kroppens temperatur.

  Hos oss på HLR-Hjälpen kan ni inhandla en febertermometer som använder en infraröd teknik. På så sätt kan man ta tempen på en människa utan att nudda den. Febertermometern kan användas framför pannan och ger ett pålitligt resultat varje gång. En febertermometer som använder en infraröd teknik är extra bra att ha i virustider då risken för att smitta förs vidare är mycket liten. Denna typ av febertermometer är dessutom enkel att använda för alla, oavsett ålder. Tänk på att alltid ha er termometer nära till hands och på ett ställe där alla vet att den förvaras. Då kan den enkelt tas fram om någon känner sig sjuk. 

   

   

  Mät kroppens temperatur och hälsotillstånd

  Att mäta kroppens temperatur har under de senaste 150 åren varit ett av sjukvårdens viktigaste knep för att förstå hälsotillståndet hos människor. Temperaturen säger mycket om hur en människas kropp mår och svarar på olika behandlingar. Människor kan ha olika grundtemperatur i kroppen, men snittet ligger runt 37 grader. Därför brukar man vanligtvis räkna på att kroppen har feber från 38 grader: https://www.vardhandboken.se/undersokning-och-provtagning/temperaturmatning/matmetoder/. Det som kan påverka kroppens temperatur är inte bara feber utan även BMI, ålder, tid på dygnet, olika aktiviteter, medicinering och vilken utrustning man använder. 

  Det finns olika ställen på kroppen där man kan mäta temperaturen. Bland annat i hörselgången, oralt eller i rektum. En rektal mätning rekommenderas ofta som den säkraste mätmetoden. Den är dock inte lika snabb, smidig och hygienisk att genomföra som en mätning med infraröd teknik. Olika ställen av kroppen kan vara olika lämpligt beroende på ålder och vem som tar temperaturen. 

   

   

  Tillbehör till febertermometer

  En febertermometer drivs oftast på batterier och de levereras tillsammans med termometern. På så sätt behöver ni inte trassla med att behöva ladda er termometer. Trots att en infraröd febertermometer inte nuddar kroppen på den sjuke är det ändå bra att regelbundet torka av den, gärna efter varje användning om det kan finnas smitta i luften. En infraröd febertermometer är mycket mer hygienisk och säker än en som man till exempel måste stoppa i armhålan eller munnen för att mäta kroppstemperaturen.

   

  Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag