Moms visas:
 • Svenska
 • Blodtrycksmätare

  På HLR-hjälpen hittar du blodtrycksmätare från välkända leverantörer som Yonker, med flera. Se till att välja en blodtrycksmätare som lever upp till samma krav som vården ställer på sin utrustning. Våra blodtrycksmätare används både för personligt och medicinskt bruk.

  Så fungerar en blodtrycksmätare

  En blodtrycksmätare fungerar genom att mäta trycket vid en specifik punkt på kroppen - oftast på armen. I och med att blodtrycket är det samma över hela kroppen så behöver man inte alltid mäta på samma ställe. Blodtryck mäts i millimeter kvicksilver, även betecknat som mm Hg. 

  När läkare pratar om blodtryck så nämner dom två tal. Till exempel så kan man säga att “blodtrycket är 120 över 80”. Det beror på att man mäter trycket vid två tillfällen. Det första mätvärdet indikerar vad blodtrycket är när hjärtat pumpar ut blodet i kroppen. Det är då trycket är som högst. Det andra värdet visar vad blodtrycket är när hjärtat slappnar av och fylls med blod.

   

   

  Varför ska man använda en blodtrycksmätare?

  Blodtrycket är ett mycket viktigt mätvärde för den som vill hålla koll på sin hälsa. Ett alltför lågt eller högt blodtryck under en längre tid kan vara farligt. En blodtrycksmätare gör att man på ett relativt enkelt och snabbt sätt kan få ett kvitto på att ens blodtryck är på en rimlig nivå. Att man dessutom kan utföra mätningen hemma, utan att behöva uppsöka en vårdcentral är så klart en stor fördel.

  Genom att ha som rutin att mäta sitt blodtryck varje dag så ser man också snabbt om blodtrycket sakta men säkert håller på att stiga eller sjunka. Då kan man agera förutseende och uppsöka en vårdcentral i god tid. 

  Om blodtrycket skulle vara alldeles för högt eller för lågt så varnar blodtrycksmätaren och man kan då höra av sig till vården för att göra fler undersökningar och uppföljningar.

   

   

  Hur använder man en blodtrycksmätare?

  Blodtrycksmätaren sätts oftast fast runt armen och sedan pumpas den upp med luft för att sitta så tätt kring armen som möjligt. De flesta blodtrycksmätare idag har automatisk uppblåsningen, vilket innebär att man bara trycker på en knapp för att pumpa upp dom. 

  När luften pumpats upp så tar det bara någon sekund för blodtrycksmätaren att visa resultatet på displayen. Många blodtrycksmätare har också en minnesfunktion så att man kan se historiska mätvärden och på så sätt se och upptäcka trender i sitt blodtryck.

   

   

  Innan du mäter ditt blodtryck

  Det är viktigt att vara avslappnad när man mäter blodtrycket. Se därför till att sitta ned och vila i minst 5 minuter innan du genomför mätningen. Koffein kan göra att blodtrycket tillfälligt stiger och att dina mätvärden blir missvisande. Drick inte kaffe eller te precis innan du ska mäta ditt blodtryck. Se till att det gått minst 30 minuter sedan sista koppen. 

  Även nikotin påverkar blodtrycket. Undvik snus och cigaretter minst 30 minuter innan du mäter ditt blodtryck. 

  Avstå från fysiskt ansträngande aktiviteter innan du mäter ditt blodtryck. Ha som rutin att mäta ditt blodtryck i samband med att du haft en lugn stund. Om du gå promenader dagligen, se då till att utföra mätningen innan promenaden.

   

  Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag