Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Portabel hjärtstartare

  Portabel hjärtstartare


  En portabel hjärtstartare är enkel att bära runt på och tål såväl slit som släng. Med en hög IP-klassning står den emot såväl fukt som damm. Denna batteridrivna portabla enhet kan rädda liv i såväl simhallar som industrier. 

  En hjärtstartare är användarvänlig och enkel att använda för såväl nybörjare som erfarna användare. Det krävs ingen speciell kunskap eller kompetens, utan maskinen ger istället tydliga röstinstruktioner.

  En hjärtstartare, eller defibrillator som den ofta kallas, är en bärbar EKG-apparat som läser av hjärtrytmen hos en människa som drabbats av ett misstänkt hjärtstopp. Den kan sedan anbefalla användaren att ge en strömstöt för att få till en normal hjärtrytm. 

   

  Vad är en portabel hjärtstartare?

  I grund och botten kan man säga att alla hjärtstartare är portabla. Det rör sig nämligen om en relativt liten maskin som är enkel att bära med sig. På så sätt kan den användas överallt, oavsett var den drabbade personen har fått ett hjärtstopp. Det är alltså ingen stor, stationär maskin som används, utan en hjärtstartare kan enkelt bäras med en hand. 

  Det finns dock vissa maskiner som lämpar sig bättre än andra när man pratar om portabla hjärtstartare. För att vara riktigt portabel krävs nämligen en slittålig defibrillator som tål att användas i mer tuffa miljöer.

  En portabel hjärtstartare ska kunna bäras omkring i såväl rusk och regn som dammiga industrimiljöer. Dessutom ska den klara att få slag emot sig. Det är dessutom bra om den har en väska att bäras runt i. På så sätt blir det enklare att få med sig den. 

   

  Hur fungerar en hjärtstartare?

  En hjärtstartare är en liten EKG-maskin som analyserar hjärtverksamheten och hjärtats rytm. På så sätt kan den känna av om hjärtrytmen är fel och om den drabbade personen behöver hjärt- och lungräddning eller en strömstöt. Analysen görs genom att två elektroder placeras på bröstet på vuxna. På små barn placeras elektroderna istället på bröst och rygg.

  Om en strömstöt behövs för att återställa hjärtats normala rytm meddelar maskinen detta. Användaren får då trycka på en knapp för att aktivera strömstöten. Med en strömstöt kan hjärtats elektriska kaos ofta stoppas och hjärtat kan slå normalt igen.

   

  Fördelar med en portabel hjärtstartare

  Det finns många fördelar med att välja en portabel hjärtstartare som är robust och tålig. På så sätt behöver man inte hantera den med försiktighet i nödsituationer. Det gör inte heller någonting om den får lite slag när den bärs omkring.

  En portabel hjärtstartare kan med fördel användas i simhallar, industrier och på badplatser runt om i landet. Vid drunkningstillbud drabbas många av syrebrist vilket kan leda till hjärtstopp. Då är det av högsta vikt att det finns en defibrillator nära till hands. 

  En robust hjärtstartare tål fukt, damm, slag och regn. Kika efter en defibrillator med hög IP-klassning. En hög IP-klass innebär nämligen att varken damm eller fukt kan påverka maskinen. Ju högre IP-klass maskinen har, desto bättre är den för utomhusanvändning. 

  IP 55 innebär att fukt och damm inte kan tränga in i maskinen. IP 68 är den högsta skyddsklassen och kan stå emot all påverkan utifrån. Om en defibrillator har en låg IP-klass passar den bättre inomhus, till exempel i rena kontorsmiljöer eller i privathem

  En hjärtstartare som har en hjärtstartarväska passar perfekt att bära runt på. Då har den ett extra skyddande hölje samtidigt som den även rymmer allt som behövs. I väskan kan du förvara extra elektroder, barnnyckel, handskar och annat som kan komma till användning i en livräddande situation. Du kan antingen köpa en portabel hjärtstartare med en tillhörande väska eller köpa en väska separat. Se då till att väskan har rätt mått så att din maskin ryms.

  Med en portabel hjärtstartare kan alla rädda liv. Alla kan följa de tydliga röstinstruktionerna, placera elektroderna på bröstet och utföra livräddande åtgärder. Det viktigaste är att alla känner till var defibrillatorn förvaras. På så sätt kan den snabbt nås om någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

   

  Populär portabel hjärtstartare – Philips Heartstart FRx

  Marknadens mest populära portabla hjärtstartare är Philips Heartstart FRx. Denna robusta defibrillator har högst tålighet och klarar av tuffa miljöer utan att ta skada. Den lämpar sig därför utmärkt till lokaler där det förekommer mycket fukt, vatten och damm. 

  Hjärtstartaren kan även placeras utomhus för att så många som möjlighet ska få tillgång till den. Om det är minusgrader krävs dock ett värmeskåp. Varken maskinen i sig eller batterierna mår nämligen bra av att förvaras i den kyla som minusgrader ger. Det går att köpa värmeskåp som är specifikt framtagna för just defibrillatorer. 

  Philips Heartstart FRx går att använda på såväl vuxna och barn. Den är både trygg och användarvänlig tack vare det faktum att den har tydliga röstinstruktioner och ett barnläge.

   

  En portabel hjärtstartare vid matcher och evenemang utomhus

  Det är viktigt att ha en tålig hjärtstartare tillgänglig vid matcher och evenemang som hålls utomhus. Om det är en regnig fotbollsmatch eller en snöig julmarknad så finns det nämligen en risk att fukt och väta påverkarar maskinen om den inte har en hög IP-klass. 

  Om en förening eller arrangör inte vill köpa en portabel hjärtstartare så går det bra att hyra en. Det går ofta bra att hyra en hjärtstartare både för långa och korta perioder. Att hyra en hjärtstartare är ett mer budgetvänligt alternativ eftersom det blir en låg månatlig kostnad. 

  Att köpa en portabel hjärtstartare har en hög initial kostnad, samtidigt som det i längden ofta blir billigare. Att köpa en hjärtstartare kan därför vara det bästa alternativet om man planerar att ha den i många år. 

   

  Införskaffa en billig livförsäkring

  En portabel hjärtstartare är alltid redo att användas. Denna moderna lilla maskin kan både analysera, diagnostisera och avgöra om en strömstöt behövs eller inte. Du som användare behöver därför inte vara orolig för att använda den på fel sätt. 

  Hjärtstartare räddar många liv varje år och om de används inom 3-5 minuter ökar överlevnadschansen rejält för den som har drabbats av ett hjärtstopp. Idag har många bostadsrättsföreningar, skolor och idrottsklubbar en egen livräddande maskin. Det börjar även bli allt mer populärt bland privatpersoner att förvara en bärbar defibrillator i hemmet. Det är helt enkelt en billig livförsäkring.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag