Moms visas:

8 anledningar att teckna ett serviceavtal till din hjärtstartare

En hjärtstartare är en ytterst viktig medicinsk utrustning som behöver fungera när ett hjärtstopp inträffar. Den behöver fungera varje gång. Vid ett hjärtstopp är tiden knapp och varje minut räknas. Du vill inte att hjärtstartaren ska strula vid ett sådant tillfälle. Hjärtstartaren måste som all utrustning underhållas på rätt sätt. Det finns ett antal saker som måste fungera för att hjärtstartaren ska gå att använda. Med ett serviceavtal ökar chanserna att rädda liv. Vi har möjlighet att hjälpa er med serviceavtal till de flesta modellerna av hjärtstartare på marknaden.

Tyvärr finns det flera dokumenterade fall när hjärtstartaren inte har fungerat när den har behövts. På en tävling i orientering föll en äldre man ihop och hjärtstartaren som fanns på plats hade det troligtvis inte bytts batteri på. Utanför en ICA butik föll en äldre man i 70 årsåldern ihop och hjärt-lungräddning påbörjades dock fungerade inte hjärtstartaren som fanns i butiken. Anledning till att hjärtstartaren inte fungerade framkommer inte i artikeln.

Det finns fler exempel på fall där hjärtstartaren inte fungerat vid behov. Om man skaffar en hjärtstartaren och inte väljer att teckna ett serviceavtal så är det viktigt att man har koll på vad som behöver kontrolleras. Svenska HLR rådet har tagit fram en guide över vad som behöver kontrolleras.

 

Service av hjärtstartare

1. Batteriet

Hjärtstartaren utför test av batteriet regelbundet. Om batterinivån är låg larmar hjärtstartaren genom en ljudsignal och / eller genom en display ruta med symboler. När hjärtstartaren börjar varna ska det finnas energi kvar till ett antal livräddande strömstötar. Batteriet ska dock bytas snarast. Batteriet håller olika lång tid beroende på vilken modell av hjärtstartare man har. Saker som påverkar livslängden är om hjärtstartartaren startas och används samt om förvaring sker utomhus i lägre temperaturer. 

2. Elektroder

Med tiden torkar gelen på de klisterelektroder som följer med hjärtstartaren. Det är dessa som ska fästas mot personens bröstkorg. Om gelen har torkat kan det vara så att elektroderna inte fäster ordentligt och att hjärtstartaren inte kan analysera hjärtrytmen. På förpackningen till elektroderna ska ett datum för sista förbrukningsdag stå. Elektroderna måste bytas om datumet har överskridits. Elektroderna kan inte återanvändas utan en engångsartikel så om ni öppnar förpackningen måste elektroderna bytas.  

3.  HLR-kit

Med en del hjärtstartare levereras ett litet kit med hjälpmedel som kallas HLR-kit. Till exempel så har modellen AED7000 alltid ett medföljande HLR-kit med det allra viktigaste såsom sax, rakhyvel, handskar, andningsskydd, torkkompress och rengöringsservett. Kontrollera att detta HLR-kit är komplett och byt ut vid behov. Har er hjärtstartare inget HLR-kit så rekommenderas det att införskaffas. 

4. Funktionskontroll

Hjärtstartare visar eventuella felmeddelande på olika sätt. Antingen i en display eller så kan det vara en ljudsignal. Kontrollera att ingen åverkan skett på hjärtstartaren, till exempel att förpackningen till elektroderna är obruten, att hjärtstartaren är i standby läge och att röstinstruktionerna fungerar som de ska.  

5. Uppmärkning

Om hjärtstartaren inte hittas eller är tillgänglig så fyller den ingen funktion. Fundera på om ni har möjlighet att placera den så att största möjliga antal människor har tillgång till den. Det ökar chanserna att den kan användas vid ett hjärtstopp. Det finns till exempel möjlighet att placera dem utomhus i ett värmeskåp. Det är även viktigt att den syns ordentlig och därför finns det en nationell symbol för hjärtstartare; symbolen är ett hjärta med en blixt som är grön och vit. Hjärtstartaren kan även registreras på hjärtstartarregistret vilket innebär att den blir möjlig att hitta för allmänheten samt SOS alarm som kan hänvisa till er hjärtstartare om hjärtstopp skulle inträffa i närheten.

För att slippa oroa sig över dessa åtgärder och kontroller av hjärtstartaren kan man istället teckna ett serviceavtal. Vi på HLR-Hjälpen erbjuder detta till de flesta modeller av hjärtstartare på marknaden och det finns flera andra leverantörer som kan hjälpa er. 

 

Varför man bör teckna ett serviceavtal till sin hjärtstartare?

(OBS dessa delar ingår i vårt serviceavtal men kan skilja sig från andra leverantörer):

  1. Batteri kontrolleras och byts ut inom tillverkarens serviceintervaller.
  2. Elektrod kontrolleras och byts ut inom tillverkarens serviceintervaller.
  3. HLR-kit kontrolleras och fylls på / byts ut.
  4. Om hjärtstartaren tas i bruk vid ett hjärtstopp gås den igenom och kontrolleras samt återställs. Det betyder att elektroden byts ut, eventuellt även batteriet beroende på hur länge det använts samt ert HLR kit fylls på / byts ut vid behov.
  5. Lånehjärtstartare finns att tillgå i upp till 30 dagar.
  6. Registrering av hjärtstartaren på hjärtstartarregistret i samråd med er om ni önskar.
  7. Förbrukningsartiklar såsom elektrod, batteri, HLR kit och skyltar för uppmärkning ges 20% rabatt på listpriserna vid tecknande av serviceavtalet.
  8. Gäller ett år i taget och kan sedan när som helst avslutas.

Har man inget serviceavtal behöver man köpa in elektrod och batteri själv men med 20% rabatt på dessa så täcker det en del av serviceavtalets kostnad, vilket gör det ännu mer förmånligt.

Priset för vårt serviceavtal är 992 kr ex moms per år och hjärtstartare. Det enda som tillkommer är när elektrod och / eller batteri behöver bytas, vilka det då ges 20% rabatt på.

Har ni en hjärtstartare av modellen AED7000 så ingår till och med elektroder, batteri och HLR-kit i serviceavtalet. För denna modell har vi även lagt till att om hjärtstartaren går sönder eller blir stulen  kan en ny köpas för endast 4000 kr ex moms. 

Referenser:

 https://www.helagotland.se/nyheter/man-avled-hjartstartaren-fungerade-inte-15675011.aspx

 https://www.expressen.se/nyheter/eric-70-dog-utanfor-ica-hjartstartare-fungerade-inte/

 https://www.hlr.nu/

 https://hjartstartarregistret.se/#/

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Handlar du som privatperson eller företag?

Privatperson Företag