Moms visas:
 • Svenska
 • Arkiv:

  Är det dags att testa en pulsoximeter?

  Vad är pulsoximetrar, och borde du köpa en under COVID-19?

  Man kan säkert säga att COVID-19 har förändrat många saker om hur vi lever våra dagliga liv, inklusive hur vi handlar och vad vi handlar. Hittills under pandemin har det varit betydande brister på toalettpapper, människor köper lager av tonfisk som ska vara i månader, termometrar flyger från hyllorna och handdesinfektion är värt sin vikt i guld. Det finns också några andra - intressanta - föremål som efterfrågas just nu som hårfärgning, nagellackborttagare, bakjäst och nyligen pulsoximetrar

  Varför kämpar människor för att få tag på den här elektriska enheten som mäter hjärtfrekvens och syremättnad i röda blodkroppar? Pulsoximetrar började sälja snabbt i butiker och online när läkarna bekräftade att låga syremättnadsnivåer kan vara ett symptom på COVID-19. Andnöd, ett kritiskt symptom av sjukdomen, är svårt för en person utan medicinsk bakgrund att själv bedöma om det är ett resultat av låg syremättnad i blodet eller inte. 

  Här är den praktiska, fick stora pulsoximetern avgörande. Den kan hjälpa om du har COVID-19. Vi ger dig en genomgång om pulsoximetrar och varför de är användbara på sjukhus, kliniker och hemma i ditt första hjälpen-kit.

  Pulsoximeter

   

  Vad är en pulsoximeter?

  Så, vad är exakt en pulsoximeter? Det är en enhet som beräknar en persons perifera syremättnad i blodet (SpO2), även blodsyramättnad. Tekniken utvecklades på 1970-talet och har använts av medicinska experter sedan dess. Du har antagligen använt en själv under en rutinmässig hälsoundersökning. Har en sjuksköterska någonsin lagt en klämliknande apparat på ditt finger, vanligtvis med rött ljus, och hållit den där i några sekunder? Den ser ut som en slags klämma och är vanligtvis fäst på medicinska vagnar tillsammans med en blodtrycksmaskin och termometer. Detta som beskrivs är en pulsoximeter av medicinsk kvalitet. 

  Den fungerar genom att stråla två våglängder av ljus (vanligtvis genom fingertoppen) för att mäta syrgasnivåer och hur snabbt ditt hjärta slår. Det är smärtfritt och den lilla sensorn kan läsa hur mycket ljus som absorberas. Se mer om hur tekniken fungerar i videon från Boston Children's Hospital. 

  Nästan alla pulsoximetrar på marknaden mäter dina värden från fingertoppen. Du kan köpa denna lilla enhet på ungefär 5 cm i storlek receptfritt från de flesta apotek och hälsobutiker. Den här enheten är helt icke-invasiv, så ingen anledning att oroa sig för blod, smärta eller nålar. 

   

  Vad är de till för?

  Pulsoximetrar för hemmabruk lanserades ursprungligen på marknaden så att patienter som har kronisk lungsjukdom, diabetes, hjärtsjukdomar eller är i extrabehov av syre kan hålla koll på sina syrehalter hemifrån. Detta är vanligtvis en del av deras mer omfattande behandlingsplan och övervakas av en läkare. En pulsoximeter kan hjälpa dig att känna en viss kontroll över din hälsa, även om du inte lider av en underliggande sjukdom. Det är ett lättläst nummer du kan titta på och förstå ganska enkelt om dina siffror är genomsnittliga. 

  Standardpulsoximetermätningar varierar vanligen från 95 till 100 procent. Värden under 90 procent anses vara låga. - Mayo Clinic

   

  Fördelar:

  Bortsett från att hjälpa kroniskt sjuka patienter att övervaka deras hälsa, är det framträdande intresset för pulsoximetrar för människor utan tidigare sjukdomshistorik att hjälpa till att hålla reda på potentiella COVID-19-symtom. Läkarna rapporterar att vissa COVID-19-patienter plötsligt utvecklar ett tillstånd som kallas "tyst hypoxi." Detta fenomen sker när människor ser ut och känner sig som om de mår bra och inte upplever någon andnöd, men deras syrehalter är farligt låga. Det har hänt patienter hemma och på sjukhuset, men det är mycket mer problematiskt om det inträffar hemma (eftersom patienter på sjukhuset kontinuerligt övervakas). Detta tysta symptom kan indikera ett extremt kritiskt fall av COVID-19-relaterad lunginflammation, som i slutändan kan komma att kräva en ventilator. Fler människor än vi vet kan lida av COVID-19 lunginflammation och inte ens veta om det. En pulsoximeter för hemmet kan användas för att upptäcka tyst hypoxi tillräckligt tidigt för att behandla den. 

  Pulsoximetrar för hemmabruk kan också hjälpa ge människor sinnesfrid under dessa extremt nervösa tider. Läkarna vet att många COVID-patienter har farligt lågt syre i blodet - även om de inte känner andnöd. Att övervaka dina syremättnadsnivåer hjälper dig att få en bättre bild av din allmänna hälsa. Och vem vet, kanske till och med hindrar dig från att behöva använda en ventilator. Utan syre kan våra kroppar inte fungera. Otillräckligt med syre i blodet kan hindra hjärtat och hjärnans funktion, inte bara lungorna. 

   

  Vem bör äga en pulsoximeter?

  Innan COVID-19-pandemin, när 2020 inte hade börjat vara så apokalyptisk ännu, var det människor som behandlades med syre eller som led av lungsjukdom som vanligtvis använde en pulsoximeter hemma. Det finns fortfarande en debatt bland läkare som bekämpar det nya coronaviruset om huruvida människor behöver lägga till en pulsoximeter till sina medicin skåp hemma eller inte. Under "normala" tider skulle många läkare vara överens om att det är onödigt om det inte finns en redan existerande lungsjukdom som nämnts ovan. Men dessa är inte normala tider vi lever i. En pulsoximeter mäter förutom syremättnaden även pulsen vilket också kan vara bra att hålla koll på eftersom en förhöjd vilopuls kan innebära att din kropp har början till en infektion. Din vilopuls är individuell men om du vet vad du brukar ha och den är högre än normalt så kan det vara ett tecken på infektion.

  Så kan en pulsoximeter hjälpa människor att hantera COVID-19-symtom? En akutläkare från New Hampshire sa till New York Times nyligen att "om resurser riktades mot tidigare upptäckt av tyst hypoxi, kan läkare göra mer för att hålla patienterna borta från ventilatorer." Vilket innebär att om det fanns fler alternativ för människor att övervaka sina COVID-19-symptom hemma, kan det faktiskt hjälpa till att rädda liv. 

  Om du vill köpa en pulsoximeter, agera snabbt. Det finns inte många alternativ kvar för köp online eller på apotek men du kan köpa din pulsoximeter här!

  Denna heta produkt säljer lika snabbt som toalettpapper och termometrar. 

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag