Moms visas:

Tips på vad man kan ha i ett första hjälpen kit

Var ska man ha ett första hjälpen kit?

Röda korset rekommenderar att ett välutrustat första hjälpen kit finns tillgängligt på följande platser:

  • I hemmet och i bilen
  • När du inte vet om det kommer finns ett första hjälpen kit i närheten
  • På arbetsplatsen

 

Vad bör finnas i ett första hjälpen kit för hemmet?

Det är viktigt att ha ett välfyllt första hjälpen kit i hemmet så att du kan hantera skador och olyckor. Genom att i ett tidigt skede behandla en skada kan du minska risken att det förvärras. En blödning kan snabbt stoppas med ett tryckförband, ett sår hindras från att infekteras genom att rengöra det. Förvara ditt första hjälpen kit förslutet, på en torr plats, utom räckhåll för barn men ändå så att det är snabbt tillgängligt för vuxna om det behöver användas. Det finns första hjälpen kit i många olika prisklasser, prisvariationen kan bero på innehållet och kvaliteten på produkterna. Därav inte sagt att ett dyrare behöver vara bättre än ett billigare kit. En del kit kan vara fullproppade med saker som du egentligen inte behöver så välj ett kit med innehåll som du har användning för. Det går att köpa första hjälpen kit på lokala apoteket och även här i vår butik säljer vi första hjälpen kit för hemmet, företaget och bilen. 

Ditt första hjälpen kit för hemmet kan innehålla följande:

Plåster i olika storlekar

Små, medium och stora sterila gasbindor

Sterila ögonförband

Triangulär bandage

Säkerhetsnålar

Sterila engångshandskar

Pincett

Sax

Rengöringsservetter

Tejp

Ögonskölj

Tryckförband

Första hjälpen filt

 

Kom ihåg att kontrollera innehållet regelbundet och fylla på saker som tagit slut samt ta bort saker som har gått över sista användningsdatum.

Du kan även komplettera ditt första hjälpen kit med saker anpassade efter ditt och din familjs behov. Det kan till exempel vara antihistaminer, paracetamol eller hostmedicin. Det kan även vara bra att anteckna eventuella sjukdomar och meddela vänner och arbetskamrater om du har någon sjukdom som kan behöva medicinering så att de vet vad som ska göras för att hjälpa dig om det behövs. Att vara behjälplig och ta fram medicinen åt någon kan räcka långt när denne till exempel har svårt att andas.

 

Viktiga delar i ett första hjälpen kit för bilen

Ett första hjälpen kit för bilen behöver inte skilja sig från ovanstående lista som gäller för hemmet. Olyckor sker givetvis när bilar är inblandade så det är viktigt att ha ett första hjälpen kit tillgängligt i bilen. En del bilar levererar ett litet kit med bilen men det kan vara en bra ide att skaffa något mer omfattande. 

Rengöringsservetter är viktiga i bilen eftersom tillgång till vatten och två är begränsad. För att undvika infektioner är det viktigt att göra rent sår, rekommendationen är två och vatten i första hand. Det är inte bara såret som ska rengöras, tänk även på att göra rent dina egna händer innan du behandlar någon annan person.   

En bandage sax kan komma till nytta för att klippa bandage och den är också säkrare än vanliga saxar och lättare att hantera. 

Tryckförband för att stoppa blödningar är A och O i ett första hjälpen kit, oavsett om det är för hemmet eller bilen.

Andningsskydd som används för att skydda användaren vid inblåsningar kan vara bra att ha i sitt kit. Det kan öka chansen att du påbörjar inblåsningar på en person som drabbats av hjärtstopp om du känner att du är tillräckligt skyddad. Dock är rekommendationen att endast göra bröstkompressioner om du av någon anledning inte vill göra inlåsningar på en vuxen. På barn däremot är inblåsningar rekommenderat. Det finns även pocket masker som skyddar bra men om man inte har vanan att använda dem så de enligt min mening svårare att hantera och kan då göra att behandlingen fördröjs, vilket kan ha en inverkan på överlevnaden.

Har du ett första hjälpen kit? Har du ett i bilen? På arbetsplatsen? Lämna gärna en kommentar.

 

Referenser:

https://www.redcross.org/get-help/how-to-prepare-for-emergencies/anatomy-of-a-first-aid-kit.html

https://www.nhs.uk/common-health-questions/accidents-first-aid-and-treatments/what-should-i-keep-in-my-first-aid-kit/

https://www.fitfortravel.nhs.uk/advice/general-travel-health-advice/first-aid.aspx

https://health.ucsd.edu/news/features/Pages/2017-06-30-what-should-be-in-a-first-aid-kit.aspx

https://kidshealth.org/en/parents/firstaid-kit.html

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Handlar du som privatperson eller företag?

Privatperson Företag