Moms visas:
  • Svenska
  • Arkiv:

    Skyddar ansiktsmasker dig mot det nya corona viruset?

    Spridningen av det nya corona viruset har gjort att miljoner människor söker kirurgiska ansiktsmasker som ett sätt att skydda sig mot viruset, vilket orsakar sjukdomen COVID-19. Sedan utbrottet har människor febrilt letat på nätet och skyndat sig till sina lokala apotek för att hitta masker med hög efterfrågan. Det finns dock många olika typer av ansiktsmasker på marknaden och inte alla är effektiva mot corona viruset. Så, vilken typ av masker kan faktiskt skydda dig mot COVID-19, och borde du ha på dig dem?

     

    Kommer ansiktsmasker hjälpa i kampen mot Corona virusen?

    En viktig fråga experter försöker lösa: Om du inte visar några symtom på corona viruset ska du då bära en mask? Under denna pandemi har det varit en av de mest ställda frågorna och av en god anledning. Världen befinner sig för närvarande i outforskade territorier, och folk hör hela tiden olika rekommendationer och åsikter från lagstiftare och till och med från olika forskare.

    Under början av pandemin gick flera myndigheter för sjukdomskontroll och förebyggande ut med att ansiktsmasker endast bör bäras av patienter som är sjuka eller personer som tar hand om sjuka. Den 3 april 2020 ändrades råden av CDC (U.S. Centers for Disease Control and Prevention)  till att rekommendera allmänheten att bära skyddande ansiktsmasker när de vistas i offentliga miljöer. Fortsätt läsa för att lära dig vilken typ av ansiktsmasker som bäst hjälper att skydda dig mot COVID-19.

     

    Alla ansiktsmasker är INTE gjorda likadana

    Du har antagligen hört att N95-ansiktsmasker blir allt svårare att hitta. Dessa masker, som filtrerar minst 95% av partiklarna som är 0,3 mikron eller större (inklusive COVID-19) blir färre och färre runt om i världen. Många söker efter alla typer av masker som de kan hitta, inklusive hemmagjorda tygmasker, engångs maskinmasker och andningsmasker för att minska risken för smitta.

    När det gäller att skydda dig själv och dina nära och kära från coronavirus bör du bara använda masker som är CE märkta och som hälsomyndigheter anser vara lämpliga för att skydda mot viruset.

     

    FFP2 masker

    FFP2-masker filtrerar bort minst 94% av alla partiklar. Byggnadsarbetare och sjukvårdspersonal använder dem vanligtvis. FFP2-masker uppfyller den europeiska standarden och används för närvarande för att skydda mot coronavirus.

     

    KN95 masker

    KN95-masker är nästan identiska med N95-maskerna som är oerhört svåra att hitta. CDC meddelade nyligen att KN95-masker är ett lämpligt alternativ till N95-masken. Även om det finns små skillnader i deras specifikationer, så är båda giltiga och de kan båda användas i kampen för att förhindra spridning av viruset. N95 är en amerikansk standard och KN95 en kinesisk standard. Båda håller samma höga kvalitet.

     

    När och hur man bör använda FFP2 / KN95-masker för att skydda mot coronavirus:

    Vidta dessa försiktighetsåtgärder varje gång du väljer att använda en skyddande mask. I vissa fall kan du invaggas i en falsk säkerhet och vara mer oförsiktig och på så sätt bli mer utsatt för smittan om du använder masken på fel sätt. Om du inte bär en mask på rätt sätt kan du löpa en högre risk att drabbas av COVID-19.

     

    Vem bör använda FFP2/KN95 masker?

    Bortsett från den uppenbara medicinska personalen är det många som undrar om det är nödvändigt att bära en ansiktsmask när man lämnar huset för ett besök till livsmedelsbutiken eller till apoteket. Använd guiden nedan för att hjälpa dig bättre förstå om att bära en mask är det rätta valet för dig.

    • Alla som tar hand om en person med misstänkt COVID-19 infektion eller för den delen misstänkt influensa överhuvudtaget.
    • Familjemedlemmar som bor i samma bostad som någon med symtom.
    • Alla som har sjukdomssymtom.
    • Människor som har en högre risk att drabbas av sjukdomen. (Äldre och människor med bakomliggande risksjukdomar.)
    • Alla som som bor med någon som löper högre risk att bli smittad av sjukdomen.
    • Alla som bor eller besöker ett område som har en hög spridning av sjukdomen.

     

    Följ dessa steg för att säkerställa att du använder din ansiktsmask på rätt sätt:

    • Tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder varje gång du tar på dig en ny mask eller rengör händerna med handdesinfektion om tvål och vatten inte finns tillgängligt.
    • Se till att din mun och näsa är helt täckta. Du vill minska luft sipprar mellan masken och ansiktet.
    • Undvik att vidröra masken när den är på ansiktet. Försök att inte justera den, och om du gör det, sanera dina händer först.
    • Om din mask känns väldigt fuktig, om du tappar den på marken, eller om det blir en reva i den, byt då ut den omedelbart.
    • Ta bort din ansiktsmask bakifrån, var försiktig så att du inte vidrör masken på framsidan.

     

    Nedan är vår bild av hur masken bör användas. Dela gärna bilden med andra om du vill. Om du klickar på bilden kommer du till vårt munskydd FFP2 KN95.

    Munskydd FFP2 KN95 användning

     

    Vilka är symtomen på Coronavirus?

    Håll dig utbildad och uppdaterad kring de senaste nyheterna om coronavirus. Om du upplever något av dessa symtom, se till att börja bära en skyddande ansiktsmask omedelbart för att förhindra ytterligare spridning av viruset.

    • Hosta
    • Nysningar
    • Feber
    • Trötthet
    • Andningssvårigheter

     

    När du inte bör använda en ansiktsmask:

    Medan många av oss finner tröst i att ha ett lager av skydd under dessa skrämmande tider så finns det vissa fall när du inte behöver bära en ansiktsmask. Om du tänker social distans och till exempel behöver gå ut och gå med din hund är det förmodligen inte nödvändigt att bära en mask. Om du bor i ett område med hög infektionsgrad kan en bättre åtgärd vara att undvika att lämna bostaden så mycket som möjligt. Kom ihåg att otaliga läkare, sjuksköterskor och sjukvårdspersonal är i stort behov av dessa skyddande ansiktsmasker. Överväg att donera skyddsutrustning till dina lokala sjukhus och kliniker om du inte har behov av dem under pandemin.

    Kampen mot coronavirus kommer tyvärr att bli en lång, hård kamp. FFP2 / KN95 ansiktsmasker kan användas för att skydda dig själv och de omkring dig från att drabbas av den potentiellt dödliga sjukdomen. Kom ihåg att alltid fortsätta tvätta händerna, hålla avstånd så mycket som möjligt och förbli hoppfull att denna pandemi tar slut förr snarare än senare.

    SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

    Handlar du som privatperson eller företag?

    PrivatpersonFöretag