Moms visas:
 • Svenska
 • Andningsskydd HLR

  När det är ett akut läge och hjärt- och lungräddning måste utföras, då kan ett andningsskydd komma väl till pass. För att kunna rädda liv måste man nämligen skapa fria luftvägar och våga göra inblåsningar. Många kan dock känna sig rädda för den sjukes bakterier och liknande. Därför kan ett andningsskydd få fler att våga göra inblåsningar och därmed rädda liv. 

  Aningsskydd är små och enkla att förvara. Genom att alltid ha med sig andningsskydden, förvara dem i första hjälpen-väskan eller tillsammans med hjärtstartaren, så finns dem alltid nära till hands. Andningsskydd är engångsmaterial som bör bytas ut mellan varje användning. På så sätt är de alltid rena och hygieniska, samtidigt som smittor inte kan spridas vidare.

  Skyddar både livräddaren och den drabbade

  Ett andningsskydd skyddar inte bara den som drabbats av ett hjärtstillestånd och som måste få inblåsningar. De skyddar även den som utför livräddningen. Att varje dag ha med sig andningsskydd är idealiskt. Man vet nämligen aldrig när en situation kan bli akut.

  Hos HLR-Hjälpen finner ni en mängd olika andningsskydd. Det viktigaste är inte vilken sort som används, utan att välja en sort som alltid finns nära till hands och därmed faktiskt blir använd. Varje år inträffar runt 10 000 hjärtstillestånd i Sverige: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1171162/FULLTEXT01.pdf. Det innebär att det finns många tillfällen då andningsskydd bör användas vid livräddande inblåsningar. 

  Hos HLR-Hjälpen finns till exempelvis andningsskydd från Laerdal som kommer förpackade styckvis. Det är 50 stycken i en förpackning så det finns gott om dem. 

  Om ni vill vara säkra på att alltid ha andningsskydd nära till hands finns de även i form av nyckelringar. Dessa tar en mycket liten plats och om de hängs på nyckelknippan vet ni alltid var ni har dem. Med ett aningsskydd på nyckelknippan vet ni att ni alltid är redo att rädda liv på ett tryggt och säkert sätt.

   

   

  Skydda er mot droppsmitta med ansiktsmasker

  Ansiktsskydd förhindrar att den drabbades läppar vidrör livräddarens läppar vid inblåsningar. På så vis kan inte smitta eller bakterier spridas. Skyddet förhindrar även att kroppsvätskor går från den ena personen till den andra. Vad de däremot inte förhindrar är fortsatt effektiva inblåsningar. 

  Hos oss på HLR-Hjälpen finner ni även munskydd och visir. På så sätt skyddar ni er själva och andra från att sprida droppsmitta. Därmed kan ni förhindra att ni sprider virus eller själva blir drabbade. 

  Munskydden hos oss på HLR-Hjälpen filtrerar bort mist 95 % av alla partiklar. De är speciellt utmärkta om ni har smittspridning på arbetsplatsen eller för vårdpersonal som kommer i kontakt med sjuka. De har alla de kvalifikationer som krävs för att kunna användas på sjukhus.

   

   

  Våga rädda liv med andningsskydd

  Vem som helst kan drabbas av ett hjärtstillestånd och behöva räddas med kompressioner och inblåsningar. Med andningsskydd nära till hands skyddas både livräddaren och den drabbade. Vi på HLR-Hjälpen rekommenderar därför att ni alltid förvarar munskydd tillsammans med er hjärtstartare. Då är chansen större att fler vågar hjälpa till med de livräddande inblåsningarna.

   

  Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

  SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

  Handlar du som privatperson eller företag?

  PrivatpersonFöretag