Moms visas:
  • Svenska
  • Arkiv:

    Hjärtstartare karta

    En hjärtstartare kan rädda livet på de människor som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Med en defibrillator i närheten ökar chansen till överlevnad rejält. Men hur ska du veta var dessa livräddande maskiner är placerade runt om i landet? Sveriges Hjärtstartarregister har tusentals hjärtstartare på en karta som du enkelt kan använda i mobilen.

    Genom att använda hjärtstartarkartan kan du snabbt lokalisera de defibrillatorer som finns i din omgivning. På så sätt kan du vara förbered om en livräddande insats behövs. Det finns dessutom en app som innehåller kartan och kontakter till personer med kunskap i hjärt- och lungräddning. Allt för att kunna rädda fler liv!

     

    Hitta en hjärtstartare på en karta

    Har någon i din närhet fallit ihop med ett hjärtstopp? Då måste en defibrillator snabbt användas. Genom att börja använda den livräddande maskinen inom 3-5 minuter så ökar överlevnadschansen med hela 70 %. Det finns därför gott om fördelar med att införskaffa en egen hjärtstartare och göra den tillgänglig för alla.

    För att så många som möjligt ska kunna använda defibrillatorn är det viktigt att dess placering är offentlig. Det finns idag hjärtstartare på en karta som alla har tillgång till. Kartan har skapats av Sveriges hjärtstartarregister och finns tillgänglig online. I februari 2023 fanns det 19 200 hjärtstartare registrerade runt om i landet.

    Genom att lokalisera en hjärtstartare på en karta kan du snabbt springa och hämta den samtidigt som någon annan utför hjärt- och lungräddning. På kartan finns det ofta även beskrivningar om hur defibrillatorns hittas och om den endast är tillgänglig under vissa öppettider. Om defibrillatorn finns i ett företags lokaler är den oftast endast tillgänglig under företagets öppettider.

    Du hittar en hjärtstartare på en karta hos https://www.hjartstartarregistret.se/.

    Markera hjärtstartarens plats med en skylt

    Vid köp av en hjärtstartare är det bra att även köpa en skylt som visar var maskinen är placerad. Då blir det enklare att snabbt lokalisera den. 

    Svenska HLR-rådet och Europeiska HLR-rådet rekommenderar att en standardiserad nödskylt används. På så sätt känner alla snabbt igen skylten. Det är enkelt att hitta en hjärtstartare på kartan, men om den är något dold inne eller utanför byggnaden så är en skylt en ovärderlig hjälp.

     

    Vad är Sveriges Hjärtstartarregister?

    Du hittar hjärtstartare på den karta som drivs av Sveriges Hjärtstartarregister (SHR) som skapats av Svenska rådet för hjärt-lungräddning (HLR-rådet). Syftet med SHR är att alla publika hjärtstartare ska registreras på en karta som är tillgänglig för allmänheten. På så sätt blir de enkla att hitta i en nödsituation och genom att kolla upp denna information redan i förhand är människor medvetna om var de finns.

    Genom att registrera publika hjärtstartare på en karta kan såväl privatpersoner som livräddare och larmcentralen SOS Alarm hitta dem. Eftersom hjärtstartaren bör användas inom 3-5 minuter så är det viktigt att den snabbt kan lokaliseras. Det är endast privat- och företagsägda hjärtstartare som är registrerade på SHR:s karta. De hjärtstartare som finns på sjukhus finns inte med på kartan.

    SHR bidrar även till den svenska forskningen om hjärtstopp, hjärt- och lungräddning samt defibrillering genom att fungera som en kunskapsbas. 

     

    Registrera din hjärtstartare på kartan

    Att hitta och använda en hjärtstartare i tid kan vara livsavgörande. Se därför till att registrera din hjärtstartare på en karta och märk ut den med en skylt. Då bidrar du till att fler kan använda den och fler människor i nödsituationer kan räddas.

    Det är givetvis gratis för dig som ägare att registrera din hjärtstartare på den karta som Sveriges Hjärtstartarregister driver. De lämnar aldrig ut personliga kontaktuppgifter, utan visar endast den information om hjärtstartaren som du själv har lagt in.

    Det är frivilligt att registrera en hjärtstartare och det finns inga specifika krav som måste uppfyllas. Du som ägare har dessutom inget medicinskt eller juridiskt ansvar. Det är dock starkt rekommenderat att du registrerar din defibrillator så att fler liv kan räddas.

    Om du har en registrerad hjärtstartare så bör du se till att den alltid är redo att användas. Det innebär att den bör ha batterier och elektroder som inte är för gamla.

     

    Snabb och enkel registrering

    Du registrerar din hjärtstartare på kartan hos https://www.hjartstartarregistret.se/. Det hela tar inte mer än någon minut och därefter handläggs din registrering manuellt innan den godkänns. 

    Det du behöver uppge är vem det är som äger hjärtstartaren och vilken adress den finns på. Du kan antingen skriva in en adress eller placera ut en nål på kartan för exakt rätt placering.

     

    SMSLivräddare och Rädda Hjärtat

    Det finns två mycket användbara appar som är bra att ha kännedom om och använda i kombination med hjärtstartarkartan. Dessa är SMSLivräddare och Rädda Hjärtat.

    Rädda Hjärtat är en app som Hjärt-Lungfonden och HLR-rådet har tagit fram tillsammans. Denna app sprider kunskap om hjärt- och lungräddning. Genom att öka kunskapen om HLR kan fler räddas vid ett hjärtstopp.

    SMSLivräddare är en app där frivilliga kan registrera sig som livräddare. De livräddare som befinner sig i närheten av ett misstänkt hjärtstopp mottar du ett meddelande om att deras hjälp behövs. I Appen finns dessutom kartan över hjärtstartare från Sveriges Hjärtstartarregister. För att kunna registrera sig som livräddare krävs det att man har genomgått en kurs i hjärt- och lungräddning.

    SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

    Handlar du som privatperson eller företag?

    PrivatpersonFöretag