Moms visas:
  • Svenska
  • Pulsoximeter

    För att ha en god hälsa behöver människans blod ha en syremättnad (SP02) på mellan 95 – 100 %. Om man har så lågt som 92 % är det en källa till oro och man behöver extra syre på sjukhuset. Här på HLR-Hjälpen hittar ni pulsoximetrar som hjälper till att mäta syremättnaden i blodet. På så sätt kan ni snabbt och enkelt kolla hälsostatusen på en människa, oavsett om denna är vid medvetande eller ej. En pulsoximeter är mycket enkel att använda. Den sätts fast på fingret och börjar sedan att mäta såväl blodets syremättnad som pulsen (bpm) för att snabbt kunna ge ett svar angående hälsotillståndet.

    Noninvasiv mätning av syremättnad och puls

    En pulsoximeter: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735675799900190, är ett medicinskt mätinstrument. Alla kan ha användning för det och då det är en liten apparat kan den enkelt rymmas i en första hjälpen-väska. En pulsoximeter använder en noninvasiv metod, den sticker alltså inte hål på huden för att kunna mäta puls och syremättnad. Istället klämmer man fast apparaten på fingertoppen för att mäta. Att apparaten är noninvasiv innebär även att den är helt smärtfri att använda. 

    Pulsoximetern lyser igenom kroppsdelen, oftast fingret, med två olika våglängder av ljus. Dels ett rött ljus och dels ett infrarött ljus. Det finns sedan en mottagare som fångar upp ljussignalerna. På detta sätt kan syremättnaden och pulsen mätas. Pulsoximetern kan nämligen läsa av hur mycket av de olika ljusen som har absorberats vid och mellan pulsslagen. 

     

     

    Då ska ni ha en pulsoximeter till hands

    En pulsoximeter är bra att använda på patienter som lider av olika lungsjukdomar såsom KOL eller kronisk bronkit. Dessa människor kan med fördel förvara en pulsoximeter hemma för att själva mäta sitt hälsotillstånd. Genom att förvara en pulsoximeter på arbetsplatser och i offentliga lokaler kan många snabbt få hjälp. Personer med dålig syresättning av blodet kan med fördel använda en pulsoximeter flera gånger per dag för att övervaka sitt hälsotillstånd. 

    Det är dock inte bara vid akutsjukvård och övervakning av hälsotillstånd som en pulsoximeter kan användas. Den är även bra att ha till hands om man utför olika höghöjdsaktiviteter, till exempel bergsklättring, vandringar eller höghöjdsträning. Apparaten är enkel att använda och behöver bara några sekunders mätning för att visa ett resultat. 

    När man använder en pulsoximeter är det viktigt att vara medveten om att nagellack och lösnaglar kan påverka mätvärdet och ge ett otillförlitligt resultat. Det kan även omgivande ljus såsom starka lysrör göra då pulsoximetern kan absorbera detta ljus. Om man ska använda en pulsoximeter på en neontalpatient behöver denna en annan apparat än en vuxen person. 

     

     

    En väl värd investering

    En pulsoximeter är en riktigt bra investering. Den används av akutsjukvården, av elitidrottare, av kroniskt sjuka människor och bör gärna finnas i första hjälpen-väskor. Det är en liten apparat som inte kräver något större utrymme och den har en lång livstid. Det enda som man behöver byta ut på sin portabla pulsoximeter är de batterier som driver den. Det är även bra att rengöra den mellan användningarna så att den hålls hygienisk.

     

    Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

    SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

    Handlar du som privatperson eller företag?

    PrivatpersonFöretag