Moms visas:
  • Svenska
  • Andningsballonger

    En manuell andningsballong är en handhållen utrustning som används för att ventilera patienter som inte andas själva eller som har svårt att andas. Andningsballongen är rekommenderad och ofta nödvändig utrustning för sjukvårdspersonal ute i samhället och på sjukhus. För att understryka dess nödvändighet informerar AHA (American Heart Association), motsvarigheten till svenska HLR rådet i Sverige, att all vårdpersonal ska vara familjära med och kunna använda andningsballongen. Manuella andningsballonger används även på sjukhus när en mekanisk ventilator maskin behöver service eller när en patient behöver transporteras mellan olika delar av sjukhuset. Det kan även vara så att ett strömavbrott tvingar personalen att gå över till den manuella andningsballongen.

    Andningsballongen uppfanns 1953 av den tyska ingenjören Holger Hesse och hans danska kollega Henning Ruben. Idag finns det flera olika tillverkare, varav norska Laerdal håller en mycket hög kvalitet på sina produkter. Deras andningsballonger är tåliga och kan återanvändas efter noggrann rengöring. De finns i storlekar som passar vuxna, barn samt spädbarn.

     

    Andningsballongens delar

    Andningsballongen består av en flexibel luftkammare, vilket är själva ”ballongen”. Denna är ansluten till en ansiktsmask som täcker patientens ansikte. Däremellan finns ett filter och ett valv för att förhindra att luften åker tillbaka samt skydda mot förorening. När ansiktsmasken är korrekt påsatt och ballongen pressas ihop så forceras luft in i patientens lungor. När ballongen släpps expanderar den och drar in luft från omgivningen medan patientens lungor töms på luft. Luften åker ut i den omgivande miljön genom envvägsventilen, ej in i ballongen.  

    Andningsballonger kan användas utan syrgas och och ger då 21% syre från luften i omgivningen men det går även att koppla på syrgas genom en separat behållare och då få nästan 100% syretillförsel till patienten. 

    Andningsballongen finns i flera olika storlekar. För vuxna, barn och spädbarn. Storleken på masken kan vara oberoende av storleken på ballongen. Laerdal har en barn version med en ventil som löser ut för att säkerställa att inte för mycket luft kommer in i lungorna på en gång. 

     

     

    Riktlinjer för andningsballonger

    AHA och ERC (European Resuscitation Council) har tagit fram riktlinjer för hur de manuella andningsballongerna ska användas med hänsyn till volym och frekvens för att inte skada patienter. 

    Laerdals återanvändbara silikon andningsballonger är ledande när det kommer till andningsballonger. Silikon ger en bra expansion. Anpassade för ventilation på vuxna, barn och spädbarn. Laerdals andningsballonger kommer i tre olika storlekar:

    • Vuxen storlek för patienter över 20KG
    • Barn storlek för patienter från 2,5KG till 20KG
    • Prematur storlek för patienter under 2,5KG

    Barn och prematur har även en ventil som hindrar överventilering av lungorna. Denna kan stängas när ett högre tryck är nödvändigt. 

    Andningsballongerna är latexfria.

    Nedanstående bild visar vad som ingår i de olika andningsballongerna från Laerdal:

    Referenser:

    Neumar RW, Otto CW, Link MS, Kronick SL, Shuster M, Callaway CW, Kudenchuk PJ, Ornato JP, McNally B, Silvers SM, Passman RS, White RD, Hess EP, Tang W, Davis D, Sinz E, Morrison LJ. Part 8: Adult Advanced Cardiac Life Support: 2010 American Heart Association Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care. Circulation 2010; 122:S729–S767.

    https://web.archive.org/web/20110427094405/http://www.ambu.co.uk/UK/About_Ambu_Ltd/Ambu%C2%B4s_History.aspx

     Deakin CD, Nolan JP, Soar J, Sunde K, Koster RW, Smith GB, Perkins GD. European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010. Section 4. Adult advanced life support. Resuscitation 2010 :81:1305–1352.

     

    Text skriven och granskad av Jonathan Adolfssson, huvudinstruktör för våra HLR-utbildningar och certifierad utbildare inom hjärtstartare och första hjälpen. Läs mer om Jonathan på vår sida Om oss.

    SvenskaDeutschSuomiDanskEestiLatvijasLitauiska

    Handlar du som privatperson eller företag?

    PrivatpersonFöretag